Antena Meniu Search
x

Interlopul care a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori din 18 țări. Este poreclit Gangsterul de pe Facebook

O operaţiune de amploare a FBI a dus la arestarea a aproximativ 800 de membri ai grupărilor criminale din întreaga lume. FBI s-a folosit de o aplicaţie criptată, ANoM.

de Redactia Observator

la 08.06.2021, 18:28

Interlopul care a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori din 18 țări. Este poreclit Gangsterul de pe Facebook
- Captură Facebook

Membrii lumii interlope credeau că această aplicaţie este ferită de ochii autorităţilor şi o foloseau pentru a-şi trimite unii altora mesaje clare şi necodificate. Totul ajungea însă pe serverele FBI.

Potrivit Australian Telegragh, citat de BBC, importanţi membri şi lideri ai lumii interlope au căzut în plasă şi au putut fi astfel arestaţi. FBI s-a folosit de un lider al grupărilor de crimă organizată din Australia pentru a duce aplicaţie în "lumea subterană".

Cine este "Gangsterul de pe Facebook" care a ajutat FBI-ul

Joseph Hakan Ayik are 42 de ani şi a venit în Australia alături de părinţii săi turci. A locuit la periferia oraşului Sydney şi a devenit celebru în presa australiană după ce a început să se laude pe reţelele de socializare cu stilul său de viaţa extravagant. Aşa a fost supranumit de jurnalişti "Gangsterul de pe Facebook".

Potrivit presei australiene, el a fost nevoit să plece din Australia după ce a fost declarat suspectul principal în cadrul unei uriaşe operaţiuni de trafic de heroină. Ayik a ajutat FBI-ul fără să ştie şi fără să vrea după ce un agent al FBI i-a plasat un telefon care avea instalată aplicaţia criptată.

Pentru că se bucura de o poziţie dominantă în cadrul grupărilor interlope şi prezenta încredere chiar pe plan internaţional, Ayik a putut recomanda şi altora aplicaţia capcană fără a da cuiva de bănuit. Acum, după ce totul a ieşit la iveală, poate avea mari probleme.

Agenţii poliţiei federale australiene au făcut chiar un apel către Ayik şi i-au cerut acestuia să se predea poliţiei, indiferent în ce ţară s-ar afla, pentru a putea fi protejat de răzbunărea lumii interlope. "Având în vedere situaţia în care se află şi ameninţarea reală cu care se confruntă, cel mai bine ar fi să se predea cât de repede poate", a declarat Reece Kershaw, comisar în cadrul poliţiei federale australiene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Interlopul care a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori din 18 țări. Este poreclit Gangsterul de pe Facebook