Antena Meniu Search
x

Cand, cum si ce va urma dupa - intrebarile permanente cu privire la Brexit

Cand populatia Marii Britanii a votat la Referendumul cu privire la iesirea tarii din Uniunea Europeana, vestea a fost un adevarat soc economic si politic pentru tarile de pe continent. Cu trecerea timpului, Brexitul a fost inteles mai degraba drept o problema pentru britanici si mai putin o chestiune care sa puna in pericol stabilitatea Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 20.03.2019, 14:20

Ce se va întâmpla după Brexit
Haos politic la Londra, acolo unde Parlamentul nu accepta o iesire din Uniunea Europeana in orice conditii - EPA

Cand populatia Marii Britanii a votat la Referendumul cu privire la iesirea tarii din Uniunea Europeana, vestea a fost un adevarat soc economic si politic pentru tarile de pe continent. Cu trecerea timpului, Brexitul a fost inteles mai degraba drept o problema pentru britanici si mai putin o chestiune care sa puna in pericol stabilitatea Uniunii Europene. Liderii de la Bruxelles s-au aratat destul de fermi in decizii: au negociat un acord pentru iesirea Marii Britanii din spatiul comunitar, fara a oferi insa prea multe concesii. "Va convine sau nu" - a parut sa fie mesajul UE la adresa Marii Britanii. De aici a pornit si haosul politic de la Londra, acolo unde Parlamentul nu accepta o iesire din Uniunea Europeana in orice conditii, dar nu doreste nici renuntarea la acest demers.

Saptamana trecuta, deputatii au respins pentru a doua oara intelegerea negociata de Theresa May, chiar si in situatia in care presedintele Comisiei Europene a acceptat unele schimbari fata de prima varianta. Este putin probabil astfel ca Brexitul sa mai poata avea loc pe 29 martie, asa cum se estima. Problemele tin de plasa de siguranta care sa impiedice existenta unei granite fizice intre Irlanda si Irlanda de Nord, insa deputatii se tem si de efecte care nu ar garanta o iesire efectiva a tarii din Uniunea Europeana. Miercuri, Camera Comunelor ar putea decide daca Marea Britanie va parasi fara un acord Uniunea Europeana, o varianta de asemenea vehiculata in mass-media britanica. Totusi, in lipsa unui vot clar pentru iesire, Brexitul ar fi amanat.

Ieri a aparut informatia potrivit careia premierul britanic Theresa May nu va mai supune acordul retragerii negociat cu Uniunea Europeana si unui al treilea vot, daca nu va fi sigura ca a obtinut sustinerea in urma discutiilor directe. Ministrul Finantelor, Philip Hammond, a declarat la BBC ca o noua procedura de votare ar putea sa fie anulata din program. Aceeasi parere si-a exprimat-o la Sky News si Ministrul Comertului International, Liam Fox. Acordul cu Uniunea Europeana este necesar pentru ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana intr-o varianta "blanda", in care relatia cu celelalte tari (inclusiv pe plan economic) sa nu aiba de suferit. Acordul retragerii, a fost insa respins pe data de 15 ianuarie - cu 432 la 202 voturi - si pe data de 12 martie - cu 391 de voturi la 242.

Portivit stitilor din presa economica internationala, multe companii globale au anuntat ca intentioneaza sa se retraga din Marea Britanie sau sa isi diminueze semnificativ prezenta pe aceasta piata. In plus, multe companii vor renunta la birourile de la Londra si isi vor muta birourile in tari din Uniunea Europeana, in special in Germania si Franta, care ar putea fi marile castigatoare in acest proces de iesire a Marii Britanii din UE.

Si Amsterdam ar putea atrage capital: recent, Guvernul olandez a anuntat ca este in discutii cu peste 250 de firme pe subiectul transferului operatiunilor acestora din Marea Britanie in Olanda. In 2019, inclusiv companii precum Discovery sau Bloomberg au anuntat ca intentioneaza sa investeasca in Olanda ca urmare a Brexitului. Multe firme britanice, americane si chiar asiatice isi regandesc strategia si se indreapta spre tari europene. Este de asteptat ca la Londra sa se inchida multe filiale si implicit sa se renunte la multe locuri de munca.

Marea Britanie va inregistra in 2019 cea mai lenta crestere economica din ultimul deceniu, iar vestile rele pentru economia britanica ar putea sa fie abia la inceput. Pana si operatorul de pariuri unibet.ro ofera o cota care indica faptul ca Marea Britanie ar putea intra in recesiune chiar in acest an - cota 4,00, deci o sansa nu foarte mica. Pe aceeasi platforma web se poate paria cu privire la evolutia lirei sterline in acest an in relatia cu dolarul american si cu moneda euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cand, cum si ce va urma dupa - intrebarile permanente cu privire la Brexit