Antena Meniu Search
x

Video Expert: Cel mai sumbru scenariu în cazul conflictului Israel - Iran şi cât de aproape este Teheranul de a obţine arma nucleară

Premierul Benjamin Netanyahu a acceptat deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, astfel încât camioanele cu ajutoare să poată ajunge la refugiaţi, dar asta a creat o noua situatie limita pentru organizatiile umanitare, iar un nou incident mortal pentru lucrătorii internaţionali a fost evitat la limită. UNICEF lansează acuzaţii grave, după ce unul dintre vehiculele sale a fost împuşcat de trei ori în timp ce încerca să intre în Fâşie.

de Redactia Observator

la 12.04.2024, 14:41

Vezi și

Focurile nu îi vizau pe voluntari, ci pe mai mulţi civili care alergau. Apar informaţii noi şi despre lichidarea celor trei fii ai liderului suprem ai Hamas. Ordinul nu a fost dat nici de premierul israelian, nici de ministrul Apărării. Operaţiunea a fost coordonată de serviciul de informaţii Shin Bet, susţine presa din Israel.

Aşadar sunt tensiuni majore în Orientul Mijlociu, în aşteptarea reacţiei Iranului, care a anunţat că va pedepsi Israelul pentru bombardarea consulatului din Damasc. Statele Unite avertizează că sunt iminente lovituri majore cu rachete sau drone din partea Teheranului sau ale organizaţiilor proxy pe care le finanţează. Unele ţări sau companii au luat deja primele măsuri. Rusia le-a transmis cetăţenilor săi să evite călătoriile în Orientul Mijlociu, în timp ce compania aeriană Lutfthansa şi-a suspendat zborurile în Teheran. Washingtonul şi oficialii Uniunii Europene au purtat convorbiri telefonice cu liderii statelor arabe influente, cum ar fi Egiptul şi Qatarul, ca - la rândul lor - să convinga mai departe Iranul.

Totul s-a complicat în momentul în care agenţia de ştiri iraniană Mehr a anunţat pe reţeaua X că spaţiul aerian de deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciţii militare. Ulterior, agenţia a şters mesajul, ba chiar a negat că ar fi publicat o astfel de informaţie. Raluca Moldovan - conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu aria de specialitate în politica Orientului Mijlociu, a vorbit despre subiect la Observator. 

Raluca Moldovan, despre tensiunile Israel - Iran

Pe acelaşi subiect

Raluca Moldovan, conferenţiar universitar: Există mai multe moduri în care Iranul poate acționa. Acum nu se mai pune problema, cred eu, dacă Iranul va reacționa, ci când și în ce manieră. Iranul nu a fost niciodată un actor care să facă amenințări gratuite, de dragul amenințărilor, iar ultimele declarații ale ayatollahului Khamenei ne duc înspre posibilitatea foarte reală a unei escaladări a acestui conflict. Scenariul cel mai pesimist, cel mai sumbru, ar fi un atac al Iranului pe teritoriul Israelului. Un scenariu foarte puțin probabil, pentru că Iranul nu ar risca atât de mult și e posibil nici să nu aibă capacitatea de a organiza un astfel de atac. Scenariul cel mai plauzibil, aș spune eu, este că Iranul își va folosi rețeaua de aliați și așa-numita axă a rezistenței pentru a pune presiune asupra Israelului și a prinde statul evreu într-un fel de foc încrucișat. Mă refer aici la atacul din partea Hezbollah din Nord, din spre Liban și Siria și din spre Irak, din partea rezistenței islamice, o grupare afiliată Iranului, precum și din spre Sud, din partea rebelilor houthi din Yemen. În plus, faptul că Iranul nu a reacționat imediat, ci au trecut 10 zile de la atacul asupra Consulatului din Siria, poate indica faptul că Iranul în continuare se coordonează cu aceste organizații proxy și are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti un atac concertat. 

Care a fost miza atacului Israelului asupra Consulatului iranian din Damask?

Raluca Moldovan, conferenţiar universitar: Cred eu pentru a transmite un semnal Teheranului și organizațiilor afiliate acestuia, precum Hamas, Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian, că Israelul, deși se află într-o stare de război în Fâșia Gaza, nu trebuie subestimat. Are în continuare capacitățile de a lovi Iranul și de a-l lovi într-un mod strategic, aș spune chirurgical. Faptul că acel atac a dus la moartea unui comandant de rang înalt este un semnal dat. Același tip de semnal pe care Israelul l-a dat în momentul în care l-a asasinat pe Fakhrizadeh, printr-o lovitură la fel de chirurgicală, la fel când i-au furnizat administraţiei președintelui Trump informațiile necesare pentru a-l asasina pe Qasem Soleimani. Acest atac și omorârea generalului Zahedi fac parte din acest patern al Israelului prin care încearcă să dea un semnal că nu este intimidat și că nu este redus la tăcere. 

La ce capabilități se află programul nuclear iranian în acest moment și cât de mult fierbe temperatura amenințării nucleare din partea Iranului în contextul acestui atac?

Raluca Moldovan, conferenţiar universitar: Amenințarea este reală, nu știm cât de reală. Dat fiind că Iranul a renunțat la negocierile pentru un nou acord nuclear, după ce Donald Trump a retras Statele Unite în 2018, înseamnă că Iranul nu a mai fost vizitat de inspectorii Agenției ONU pentru Energie Atomică, așa că nu avem date concrete. Dar, estimările serviciilor de spionaj internaționale, cele israeliene, cele americane, par să tindă spre consensul de 85%. Iranul ar fi la capacitatea de 85% de a fabrica o armă nucleară.

Dacă atacă Iranul statul Israelian sau dacă coordonează acest foc încrucișat întrăm într-un cerc vicios. În condițiile astea, înseamnă că Orientul Mijlociu trece de la statutul de butoi cu pulbere la zonă în flăcări? Extinde complet confilictul? 

Raluca Moldovan, conferenţiar universitar: Da. În acest caz vom asista la o excaladare a conflictului din mai multe motive. Pentru că președintele Biden nu cred că își va renega promisiunea făcută astăzi Israelului și anume, de sprijin neclintit, în ciuda presiunilor electorale la care s-ar putea afla supus în cursa electorală pentru Casa Albă. Dacă nu va face acest lucru, riscul e să-și piardă credibilitatea. 

Pe o scară de la 1 la 10, cât de aproape suntem de extinderea conflictului la un nivel mult mai mare în Orientul Mijlociu?

Raluca Moldovan, conferenţiar universitar: Aș spune 7 -7,5. Ceea ce este interesant, și până acum nu s-a discutat până acum, a fost tăcerea Chinei față de acest subiect. China care este un aliat și fățiș și tacit al Iranului. E foarte interesant de văzut și ce va face China. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Expert: Cel mai sumbru scenariu în cazul conflictului Israel - Iran şi cât de aproape este Teheranul de a obţine arma nucleară