Antena Meniu Search
x

Iranul trimite Rusiei un nou transport de arme, inclusiv rachete balistice, pe lângă drone, susțin oficialii occidentali

Iranul se pregătește să trimită în Rusia aproximativ 1.000 de rachete, inclusiv proiectile balistice cu rază scurtă de acțiune la suprafață și mai multe drone de atac, pentru a le folosi în războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului, notează CNN.

de Redactia Observator

la 01.11.2022, 18:18

Rachete balistice cu rază scurte de acțiune din Iran
Iranul trimite Rusiei un nou transport de arme, inclusiv rachete balistice, pe lângă drone, susțin oficialii occidentali - Profimedia

Transportul este monitorizat îndeaproape, deoarece ar fi primul caz în care Iranul ar trimite rachete ghidate de precizie Rusiei, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un avantaj substanțial pe câmpul de luptă. Ultimul transport de arme din Iran în Rusia ar fi inclus aproximativ 450 de drone, au spus oficialii, pe care rușii le-au folosit deja în Ucraina. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au doborât peste 300 de drone iraniene.

Acest nou transport ar marca o creștere semnificativă a sprijinului iranian pentru efortul de război al Rusiei. În timp ce momentul exact al sosirii transportului în Rusia este neclar, oficialii occidentali cred că armele vor fi livrate cu siguranță înainte de sfârșitul anului.

Dronele au jucat un rol semnificativ în război, dar utilizarea lor a crescut în vară, când Statele Unite și Kievul spun că Moscova a achiziționat drone din Iran. În ultimele săptămâni, aceste drone au fost folosite pentru a ataca infrastructura energetică critică din Ucraina.

Armele trimise Rusiei, un nou motiv de tensiune între SUA și Iran

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au susținut că Iranul a trimis chiar și personal militar în Crimeea pentru a asista atacurile cu drone asupra țintelor ucrainene. Trimiterea de noi arme iraniene în Rusia este o mișcare care probabil va duce la deteriorarea relațiilor cu SUA.

Reprezentantul SUA în Iran, Rob Malley, a declarat că administrația Biden nu va "pierde timpul" în discuțiile pentru relansarea acordului nuclear "dacă nu se va întâmpla nimic". Sprijinul Teheranului pentru Moscova și reprimarea protestelor la nivel național, cauzate de moartea lui Mahsei Amini în septembrie, au determinat Washingtonului să impună noi sancțiuni.

Misiunea iraniană la Națiunile Unite a refuzat să comenteze informațiile legate de un nou transport de arme către Rusia. Trebuie precizat și faptul că anterior, reprezentanții regimului de la Teheran au negat orice colaborare cu Moscova pe acest plan și subliniat că nu are de gând să trimită armament care să fie folosit în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Iranul trimite Rusiei un nou transport de arme, inclusiv rachete balistice, pe lângă drone, susțin oficialii occidentali