Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Islanda, la un pas de a scrie istorie în Europa. Câteva procente i-au despărţit pe nordici de un parlament majoritar feminin

Islandezii au fost la un pas de a scrie istorie, în urma alegerilor parlamentare care s-au desfăşurat ieri. 30 din cele 63  de locuri din parlament au fost ocupade de femei.

de Ovidiu Cojocaru

la 27.09.2021 , 09:04

Alegeri parlamentare în Islanda Alegeri parlamentare în Islanda - Profimedia

Rezultatele iniţiale, afişate imediat după închiderea urnelor, anunţau că 33 de femei for face parte din următoarea formulă parlamentară, reprezentând 52% din locurile disponibile, relatează BBC. Acest lucru ar fi însemnat că Islanda devenea prima ţară din Europa cu majoritate feminină în Parlament. Nicio ţară europeană nu a reuşit până în acest moment să depăşească pragul de 50%, Suedia fiind cea mai aproape, cu 47%, potrivit datelor furnizate de Uniunea Interparlamentară.

La un pas de a scrie istorie în Europa

Comparativ cu actuala legislatură, noul parlament votat ieri va avea în plus şase femei în componenţa sa. Spre deosebire de alte ţări, Islanda nu are cote legale privind reprezentarea femeilor în parlament, deşi unele partide necesită un număr minim de candidaţi femei. Iniţial, aparenta majoritate feminină din a fost apreciată în întreaga lume, drept o realizare de referinţă. "Într-o lumină istorică şi internaţională, cea mai semnificativă ştire este că femeile sunt acum majoritare în parlamentul islandez şi asta este o premieră în Europa. Aceasta este o veste extraordinară", a declarat preşedintele Gudni Johannesson pentru postul public de tleviziune, RUV. 

Articolul continuă după reclamă

Sistemul de vot al Islandei este împărțit în șase regiuni, iar numărătoarea din vestul Islandei a avut loc după suspiciuni cu privire la numărul buletinelor de vot exprimate. Greșelile nu au fost explicate în totalitate, dar se crede că se datorează unei erori umane. Islanda este considerată de mult timp un lider în egalitatea de gen şi a fost clasată drept cea mai egală naţiune din lume pentru al 12-lea an consecutiv, într-un raport al Forumului Economic Mondial, publicat în luna martie.

Ovidiu Cojocaru Like
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Islanda, la un pas de a scrie istorie în Europa. Câteva procente i-au despărţit pe nordici de un parlament majoritar feminin