Video PNL și-a ales conducerea. Rareş Bogdan, printre prim vice-preşedinţii partidului: echipa lui Florin Cîţu, victorii pe linie
Liberalii şi-au ales astăzi secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Consiliul Național al PNL a avut loc pe 26 septembrie, la Romexpo.
UPDATE 18:30 Rareş Bogdan e prim vice-preşedinte al PNL
Rareş Bogdan a câştigat lupta cu Adrian Veştea, cu 1.107 voturi la 690. Adrian Veştea era candidat din partea taberei lui Ludovic Orban. Al doilea prim vice-preşedinte este Gheorghe Flutur, care s-a impus cu 1.674 de voturi. Lucian Bode, cu 1.551 de voturi, şi Iulian Dumitrescu, cu 1.620 de voturi, au fost aleşi, de asemenea, prim vice-preşedinţi ai PNL. Monica Anisie, Alin Tişe, Pavel Popescu şi Alexandru Muraru completează lista de vicepreşedinţi ai PNL.
Dan Vîlceanu, cu 1.743 de voturi, a fost ales secretar general al partidului. Vice-preşedinte pe zona de administraţie a fost ales Florin Roman, cu 1.336 de voturi. Mircea Fechet a fost ales vice-preşedinte la Mediu, Alina Gorghiu - vice-preşedinte pe Drepturile Omului, Alin Nica - vice-preşedinte la Transporturi, George Scarlat a fost ales vice-preşedinte la Agricultură, iar Nicolae Ciucă a fost ales vice-preşedinte la Apărare. Stelian Bujduveanu, cu 1.676 de voturi, a fost ales trezorier al PNL.
Cine sunt cei 8 vice-preşedinţi ai PNL
- Liberalii au ales: SuperCîţu, noul şef al PNL. La congres, doar bătăile fizice au lipsit. În rest, a fost un...
- Florin Cîțu a câștigat alegerile de la Congresul PNL cu 60.2% din voturi: "Împreună construim România...
- Promisiunile lui Florin Cîţu după ce a devenit preşedinte PNL: creşteri de pensii, salarii şi alocaţii ale...
Cei opt vicepreşedinţi regionali sunt Gigel Ştirbu (vicepreşedinte zona sud-vest), Ciprian Pandea (vicepreşedinte zona sud), Hubert Toma (vicepreşedinte zona Ilfov-Bucureşti), Marcel Vela (vicepreşedinte regiunea vest), Nelu Tătaru (vicepreşedinte zona nord-est), Silviu Coşa (vicepreşedinte zona sud-est), Ciprian Dobre (vicepreşedinte regiunea centru), Ionel Bogdan (vicepreşedinte nord-vest).
UPDATE - 13:07 - A început votul
Liberalii îşi aleg astăzi secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii.
UPDATE 12:30 - Deputatul Ionel Dancă candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al PNL pentru domeniul familie şi protecţie socială
Deputatul Ionel Dancă, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al PNL pentru domeniul familie şi protecţie socială, susţine că a decis să candideze pentru un mandat în conducerea partidului pentru că vrea ca în partid să se păstreze „vie speranţa şi încrederea Partidului Naţional Liberal că şi în partidul nostru binele va învinge, mai devreme sau mai târziu”. El anunţă că, dacă va fi ales în conducerea partidului, va intra în opoziţie cu conducerea PNL.
„Începând de astăzi candidez la această funcţie de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal pentru a păstra vie încrederea şi speranţa sutelor de mii de membri ai Partidului Naţional Liberal şi simpatizaţi ai Partidului Naţional Liberal care au fost alături de noi în această competiţie împreună cu Ludovic Orban. Vreau să păstrăm vie speranţa şi încrederea Partidului Naţional Liberal că şi în partidul nostru binele va învinge, mai devreme sau mai târziu. Vorbim despre unitatea partidului, dar eu cred că unitatea partidului nu trebuie să fie şi o unitate de gândire, aşa încât că spun, dragi colegi, deschis: dacă mă alegeţi pentru funcţia de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi intra în opoziţie cu conducerea Partidului Naţional Liberal, nu în afara Partidului Naţional Liberal, pentru că unitatea Partidului Naţional Liberal nu trebuie să însemne o unitate de gândire, monolit”, a declarat Ionel Dancă duminică în Consiliul Naţional al PNL în care se alege echipa de conducere a partidului, relatează news.ro.
Pentru aceeaşi funcţie mai candidează Daniela Cîmpean, preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Aceasta nu a dorit să ia cuvântul pentru a-şi susţine candidatura, însă amfitrionul evenimentului, Robert Sighiartău, a subliniat colaborarea dintre aceasta şi premierul Florin Cîţu.
UPDATE 12:00 - Apropiaţi ai lui Ludovic Orban îşi retrag candidaturile pentru funcţii în Biroul Executiv
Apropiaţi ai fostului lider liberal Ludovic Orban îşi retrag la Consiliul Naţional candidaturile pentru funcţii în Biroul Executiv. Printre ei, se numără Vlad Nistor, Virgil Guran, Luminişa Barcari, Răducu Filipescu, Adrian Oros, Ioan Turc. Laurenţiu Leoreanu.
”Sper că nu vă imaginaţi că aş fi naiv, ştiu ce şanse am. Pentru a vă scuti de o plictiseală suplimentară, şi eu îmi retrag candidatura. Am o oarecare experienţă de tot felul. (...) Ne aflăm şi sper să ieşim foarte repede într-un fund de sac. Sunt mândru că sunt membru al celui mai vechi partid. Cred că pericolul cel mare îl reprezintă pierderile pe care le poate suferi partidul. Am fost preocupaţi de ce se întâmplă între noi, trebuie să fim atenţi cum ne percepe societatea românească. Nu doar sondajele, e mai rău decât atât. Ieri pentru prima oară împreună cu colegii mei am fost înjuraţi şi huiduiţi în faţa acestui spaţiu. Singurul lucru pe care îl poate face PNL este să îşi recupereze, să depăşească deficitul de imagine. Urez tuturor membrilor viitorul Birou Executiv al PNL succes”, a declarat Vlad Nistor.
Preşedintele PNL Dâmboviţa, Virgil Guran, un apropiat al fostului lider al PNL Ludovic Orban, şi-a retras candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru strategii politice, pentru care candidează, susţinut de Florin Cîţu, Lucian Bode. Un alt susţinător al lui Ludovic Orban, Ioan Turc, şi-a retras candidatura pentru o funcţie în Biroul Executiv (BEX) al PNL.
„Vreau să rămân în memoria dvs. Guran care dacă a promis a rămas lângă Ludovic Orban chiar dacă şi-a pierdut funcţiile, chiar dacă unii colegi de la mine, de la Dâmboviţa, şi-au pierdut funcţiile şi îmi cer scuze pentru asta. Vreau să rămân în memoria dvs., poate, omul care a avut curajul să spună ceea ce gândeşte, chiar dacă am supărat conducerea. Să ne dea Dumnezeu minte să rămânem un partid unit. Şi apropo: nu plec nicăieri, rămân aici împreună cu dvs şi vreau să avem performanţă”, a afirmat Virgil Guran în discursul în care ar fi trebuit să îşi prezinte candidatura.
Şi alţi liberali care îşi anunţaseră candidaturile pentru funcţii politice în PNL au renunţat la candidaturi, depunând anunţuri în acest sens la Secretariatul Tehnic. Printre aceştia se numără ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte regional. De asemenea, preşedintele PNL Bistriţa Năsăud şi primar al municipiului Bistriţa, Ioan Turc şi-a retras candidatura pentru funcţia de membri în BEX al PNL. De asemenea, Răducu Filipescu şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea sud Muntenia, iar Luminiţa Barcari vicepreşedinte pe domeniul educaţiei. Parlamentarul Laurenţiu Leoreanu şi-a retras şi el candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte pe domeniul Administraţie; el a menţionat să rămâne membru în PNL.
UPDATE 11:00 - Florin Cîțu și-a anunțat echipa de prim-vicepreședinți și vicepreședinți pentru BEX:
Prim-vicepreședinți:
Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte Comunicare și Relații Internaționale);
Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova – prim-vicepreședinte Mediul de Afaceri, Societate Civilă;
Lucian Bode – prim-vicepreședinte Strategii Politice;
Gheorghe Flutur – prim-vicepreședinte Politici Publice.
Secretar general: Dan Vîlceanu
Vicepreședinții pe domenii:
Robert Sighiartău – vicepreședinte pe politică externă și afaceri europene;
Nicolae Ciucă – vicepreședinte Apărare și siguranță națională;
Florin Roman – vicepreședinte administrație, ordine publică și siguranța cetățeanului;
Gheorghe Falcă – vicepreședinte fonduri europene și dezvoltare regională;
Alin Tișe – vicepreședinte justiție și drepturi cetățenești;
Virgil Popescu – vicepreședinte buget, politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri;
Cristian Bușoi – vicepreședinte sănătate;
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu – vicepreședinte muncă, familie și protecție socială;
Sorin Cîmpeanu – vicepreședinte educație și cercetare;
Alexandru Muraru, președintele filialei PNL Iași – vicepreședinte cultură, culte, minorități;
George Stângă, președinte PNL Galați – vicepreședinte agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară;
Mircea Fechet – vicepreședinte mediu, ape și silvicultură;
Alin Nica, președintele CJ Timiș – vicepreședinte infrastructură de transport;
Pavel Popescu – vicepreședinte comunicații, societate informațională și digitalizare;
Adrian Cosma, președinte PNL Satu Mare – vicepreședinte tineret și sport;
Alina Gorghiu – vicepreședinte drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură;
Monica Anisie – vicepreședinte pentru românii de pretutindeni.
Vicepreședinți politici: Cristian Băcanu. Florin Birta (primar Oradea), Cristian Buican, Ciprian Ciucu (președinte PNL București), Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huțucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoș Soare, Vetuța Stănescu, Ștefan Stoica, Costel Șoptică, Eugen Țapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu și Cristian Tuță.
Vicepreședinți pe regiuni:
Vicepreședinte Nord-Est – președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan;
Vicepreședinte Centru – Ciprian Dobre;
Vicepreședinte Nord-Est – Nelu Tătaru;
Vicepreședinte Vest – Marcel Vela;
Vicepreședinte București – Ilfov – președinte CJ Ilfov, Hubert Thuma;
Vicepreședinte Sud – Vest – Gigel Știrbu;
Vicepreședinte Sud-Est – prefect Constanța, Silviu Coșa;
Vicepreședinte Sud – Ciprian Pandea.
Președintele Comisiei de Arbitraj – Daniel Buda
Președintele Comisiei Naționale de Revizuire și Cenzori – Mihai Barbu
Trezorier este Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.
UPDATE 10:30 - Președintele PNL Florin Cîțu face declarații la Consiliul Naţional al partidului:
UPDATE 10:29 - Începe Consiliul Naţional al PNL
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, pentru a alege secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii şi pe ceilalţi membri ai Biroului Executiv al partidului, după ce Florin Cîţu a fost ales de Congres preşedinte al formaţiunii.
Vor fi puse la bătaie 4 funcţii de prim-vicepreşedinţi, 17 de vicepreşedinţi şi 16 membri ai Biroului Executiv al partidului. Pe lângă acestea, va fi numit şi secretarul general al PNL.
Lista susţinută de Florin Cîţu
Printre cei susţinuţi de Florin Cîţu se numără Dan Vîlceanu - secretar generalşi Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode pentru funcţiile de vicepreşedinţi.
Potrivit informaţiilor carse au circulat înaintea Congresului PNL, lista susţinută de Florin Cîţu pentru componenţa Biroul Executiv îi include pe Dan Vîlceanu - secretar general, Iulian Dumitrescu -prim-vicepreşedinte, Rareș Bogdan - prim-vicepreşedinte, Gheorghe Flutur - prim-vicepreşedinte, Lucian Bode - prim-vicepreşedinte.
Pentru funcţiile de vicepreşediţi în echipa Florin Cîţu figurau Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman, iar ca vicepreşedinţi coordonatori ai comisiilor de specialitate figurau: Virgil Popescu - vicepreşedinte Economie, Mircea Fechet - vicepreşedinte Mediu, Florin Roman - vicepreşedinte Administraţie, Monica Anisie -vicepreşedinte Români de Pretutindeni, Alina Ghorghiu vicepreşedinte Grupuri Vulnerabile şi Minorităţi, Adrian Cozma - vicepreşedinte Tineret şi Sport.
În ceea ce priveşte posturile de vicepresedinti pe regiunile de dezvoltare, pe listă se regăseau: Ionel Bogdan - vicepreşedinte Nord Vest, Nelu Tătaru - vicepreşedinte Nord Est, Ciprian Dobre - vicepreşedinte Centru, Marcel Vela - vicepreşedinte Vest, Gigel Ştirbu - vicepreşedinte Sud Vest, Silviu Coşa - vicepreşedinte Sud Est, Hubert Thuma - vicepreşedinte pentru regiunea Bucureşti - Ilfov.
De asemenea, Stelian Bujduveanu figura pentru funcţia de trezorier.
Posibili candidați din tabăra Orban
Din tabăra Orban, posibili candidaţi sunt Virgil Guran, Adrian Veştea, Vlad Nistor.
Biroului Executiv al partidului este organismul permanent de conducere a activităţii partidului între două şedinţe consecutive ale BPN. Conform Statutului PNL, în prima şedinţă a Consiliului Naţional, convocată după Congres,sunt aleşi prin votul secret al majorităţii delegaţilor, secretarul general, la propunerea presedintelui, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii, membrii BEx şi trezorierul.
Candidaturile se depun pe funcţii la Secretariatul General
Alegerea se face succesiv: în prima etapă secretarul general, la propunerea presedintelui, si prim-vicepreşedinţii, în a doua etapă vicepresedintii, membrii, trezorierul şi membrii CA şi CNRC.
În cadrul unei etape de vot, candidatii vor opta pentru o singură funcţie. Se întocmeşte 1 buletin de vot pe care se înscrie candidatul propus de preşedinte la funcţia de secretar general. Secretarul general este ales cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Se întocmesc 4 buletine de vot pe care se înscriu candidaţii la funcţiile de prim-vicepreşedinte, pe fiecare domeniu de responsabilitate. Sunt aleşi prim-vicepreşedinţi, pe fiecare domeniu, candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi.
Se întocmesc 8 buletine de vot, câte unul pentru fiecare departament, pe care se înscriu candidaţii la funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru departamente. Se întocmesc 8 buletine de vot pe care se înscriu candidaţii pentru funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru regiuni de dezvoltare. Se întocmeşte 1 buletin de vot cu candidaţii la funcţia de trezorier. Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru departamente candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi, pentru departamentul respectiv. Buletinele de vot pentru funcţiile de vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare vor fi votate de delegaţii din organizaţiile aparţinând regiunii de dezvoltare respective. Sunt aleşi vicepreşedinţi responsabili pentru regiunile de dezvoltare candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în fiecare regiune.
Este ales trezorier candidatul cu cel mai mare număr de voturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰