Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Israelienii au umplut iar străzile din Tel Aviv, pentru a 17-a săptămână la rând. Netanyahu a anunțat o pauză în reforma judiciară

Sute de oameni au umplut străzile din Tel Aviv chiar de Ziua Independenţei, nemulţumiţi în continuare de reforma judiciară propusă de prim-ministru. Pentru a 17-a săptămână, isrelienii au participat la proteste de amploare faţă de reforma despre care cred că ar afecta democraţia ţării. Pe 27 martie, Netanyahu a anunţat o pauză în procedurile de modificare a legislaţiei, după ce protestele au început să devină tot mai virulente.

de Redactia Observator

la 26.04.2023 , 08:58

Planurile lui Benjamin Netanyahu au fost suspendate luna trecută în fața unui val de greve și demonstrații în masă. Cele mai recente proteste împotriva acestora au loc în contextul în care israelienii urmează să marcheze atât Ziua independenței israeliene, cât și Ziua memorială israeliană, care îi comemorează pe cei uciși în războaiele din Israel și în atacuri teroriste.

Propunerile ar oferi guvernului un control efectiv asupra numirii judecătorilor Curții Supreme și ar permite parlamentului să anuleze multe decizii ale instanței. Ele au provocat una dintre cele mai mari crize interne din istoria recentă a Israelului.

Proteste în Israel. Cum justifică Guvernul reforma sistemului judiciar

Vezi și

Guvernul îi acuză pe judecătorii activiști că uzurpă tot mai mult rolul parlamentului și spune că revizuirea este necesară pentru a restabili echilibrul între sistemul judiciar și politicienii aleși. Criticii spun că aceasta va elimina controalele și echilibrele vitale care stau la baza unui stat democratic și va da putere necontrolată guvernului.

Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică israeliană a constatat că planurile sunt profund nepopulare, 53% dintre respondenți considerând că planurile vor dăuna țării. În plus, 60% dintre israelieni au declarat că guvernul nu îi reprezintă, iar 48% cred că situația din țară va continua să se înrăutățească.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Ştiri externe » Israelienii au umplut iar străzile din Tel Aviv, pentru a 17-a săptămână la rând. Netanyahu a anunțat o pauză în reforma judiciară