Antena Meniu Search
x

Israelul, atacat cu 170 de rachete după ce a ucis trei comandanți ai organizației teroriste Jihadul Islamic. "Nu putem rămâne indiferenţi şi am acţionat"

Israelul a fost atacat miercuri cu peste 170 de rachete, lansate din Gaza, ca rãspuns la operațiunea Shield &Arrow pe care armata israeliană a desfãșurat-o zilele trecute și în care au fost uciși trei dintre cei mai importanți comandanți ai organizației teroriste Jihadul Islamic. 

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 19:12

Vezi și

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar a transmis că Israelul va continua sã-și apere cetãțenii în fața agresiunii teroriste.

"Jihadul Islamic palestinian este o organizaţie teroristă finanţată de Iran, care încearcă să distrugă statul Israel. Săptămâna trecută, peste 100 de rachete au fost lansate de către această organizaţie asupra Israelului, încercând să omoare câţi mai mulţi israelieni cu putinţă. Nu putem rămâne indiferenţi şi am acţionat, eliminând trei dintre comandanţii Jihadului Islamic din Fâşia Gaza.

În mod tragic, civili nevinovaţi şi-au pierdut viaţa. Cu toate acestea, statul Israel face tot ce îi stă în putinţă să prevină pierderea de vieţi omeneşti şi continuă să procedeze astfel, spre deosebire de organizaţiile teroriste care lansează şi la ora actuală rachete asupra Tel Avivului şi asupra altor oraşe din Israel, cu scopul de a omorî caţi mai mulţi israelieni cu putinţă. Vom continua să ne apărăm şi vom face acest lucru în mod responsabil, în deplin acord cu legislaţia internaţională. Suntem hotărâţi să împiedicăm duşmanul să lanseze în continuare rachete asupra Israelului", a transmis ambasadorul Israelului în România Reuven Azar cu privire la operaţiuni.

Raiduri israeliene în Palestina

Treisprezece palestinieni, între care trei lideri ai Jihadului islamic, dar şi câţiva copii au fost ucişi marţi înaintea zorilor în raiduri aeriene israeliene în Fâşia Gaza, conform autorităţilor locale, citate de AFP.

Potrivit armatei israeliene, raidurile au vizat în special trei comandanţi ai Brigăzilor Al-Qods, aripa armată a Jihadului islamic, în Gaza şi la Rafah, la frontiera cu Egiptul.

"Ne-am atins obiectivele pe care doream să le atingem", a declarat presei purtătorul de cuvânt militar Richard Hecht.

Jihadul islamic - mişcare calificată drept teroristă de către Israel, Uniunea Europeană şi SUA - a confirmat într-un comunicat moartea celor trei responsabili.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, teritoriu controlat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a precizat că între cei 13 morţi în urma raidurilor se numără şi patru copii, iar circa 20 de persoane au fost rănite.

O jurnalistă AFP a văzut acoperişul distrus al unui imobil de locuinţe şi trupul neînsufleţit al unui băiat la morga spitalului al-Shifa din oraşul Gaza.

"Am făcut maximum posibil pentru a concentra" loviturile aeriene asupra combatanţilor vizaţi, a declarat Hecht în răspuns la o întrebare legată de decesul unor copii. "Dacă s-au produs decese tragice, vom ancheta", a adăugat el.

Jihadul islamic a condamnat o "crimă sionistă laşă" şi a promis că "rezistenţa îi va răzbuna pe liderii" ucişi. Daoud Shehab, lider al mişcării din Gaza, a asigurat că "toate oraşele şi coloniile" israeliene vor fi "sub foc", iar un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a declarat pentru AFP că Israelul poartă "responsabilitatea consecinţelor acestei escaladări".

Raidurile israeliene au loc la mai puţin de o săptămână după anunţarea unui armistiţiu, în finalul unei escaladări a violenţelor de aproape 48 de ore între armata israeliană şi Jihadul islamic ce a urmat la rândul ei decesului, într-o închisoare israeliană, a unui responsabil al Jihadului islamic aflat în greva foamei.

De la începutul acestui an, cel puţin 121 de palestinieni, 19 israelieni, o ucraineancă şi un italian au fost ucişi în violenţe de conflictul israeliano-palestinian, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza surselor oficiale israeliene şi palestiniene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Israelul, atacat cu 170 de rachete după ce a ucis trei comandanți ai organizației teroriste Jihadul Islamic. "Nu putem rămâne indiferenţi şi am acţionat"