Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban, în cadrul unei operaţiuni comune Mossad-IDF - CNN

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, transmite CNN, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 18.09.2024 , 06:49

Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban, în cadrul unei operaţiuni comune Mossad-IDF - CNN - Profimedia

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană. Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah, a raportat New York Times, citând oficiali americani şi alţi oficiali informaţi cu privire la operaţiune.

Explozibilii au fost plantaţi lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, potrivit New York Times. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marţi după-amiază, omorând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 2.800 - dintre care cel puţin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban. Hezbollah şi guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat.

"O escaladare extrem de îngrijorătoare" - oficial ONU

Articolul continuă după reclamă

Exploziile pagerului din Liban ”marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban. Într-o declaraţie a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane şi a rănit alte mii.

Pe acelaşi subiect

”În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, ea reaminteşte tuturor actorilor interesaţi că civilii nu sunt o ţintă şi trebuie să fie protejaţi în orice moment. Chiar şi o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declaraţie.

De asemenea, ea a îndemnat ”toţi actorii implicaţi să se abţină de la orice acţiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanşa o conflagraţie mai amplă pe care nimeni nu şi-o poate permite”. Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilităţii în regiune. ”Miza este prea mare pentru a face ceva mai puţin”, se arată în declaraţie.

De ce foloseşte Hezbollah pagere

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

”Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi închideţi-l”, a spus el într-un discurs din februarie. ”Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”, a adăugat el. ”Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. şi ale soţiei şi copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii. Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat. Reţelele de pager - depăşite de zeci de ani pentru majoritatea oamenilor din Liban - ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, va fi zdruncinat grupul susţinut de Iran. În încercarea sa de a scăpa de radarul Israelului, abordarea sa de a reveni la elementele de bază pare să se fi întors împotriva sa într-un mod la care s-ar fi aşteptat mai puţin.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban, în cadrul unei operaţiuni comune Mossad-IDF - CNN