Antena Meniu Search
x

Italia primeşte trei nave cu migranţi, dar spune că nu-şi modifică politica: "În privinţa imigraţiei, nicio schimbare de poziţie"

Italia a alocat vineri porturi sigure pentru trei nave de salvare a migranţilor, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, a justificat sâmbătă guvernul de la Roma, dând asigurări că nu este vorba de o schimbare de poziţie a executivului în privinţa ONG-urilor umanitare ce operează în Mediterana, informează AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.12.2022, 17:13

Italia primeşte trei nave cu migranţi, dar spune că nu-şi modifică politica
Italia primeşte trei nave cu migranţi, dar spune că nu-şi modifică politica - Profimedia

Geo Barents, nava organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF, Medecins sans Frontieres), ar urma să acosteze duminică dimineaţa în portul Salerno (sud), pentru a debarca acolo 248 de migranţi salvaţi în mai multe operaţiuni în ultimele zile.

Nava germană Louise-Michel a sosit vineri, 9 decembrie, pe insula italiană Lampedusa cu 33 de migranţi la bord. La rândul său, Humanity 1, nava sub pavilion german a ONG-ului SOS Humanity, trebuie să ajungă în Bari (est) în următoarele ore, după ce a salvat 261 de persoane.

Roma a criticat puternic operaţiunile de salvare ale navelor închiriate de ONG-uri umanitare

"În privinţa imigraţiei, nicio schimbare de poziţie", a susţinut sâmbătă o sursă din Ministerul de Interne italian. Ministerul "şi-a dat acordul pentru intrarea navelor în apele italiene pentru că se apropie vremea rea şi condiţiile de navigare ar fi pus rapid în pericol persoanele la bord", a adăugat sursa.

Pe acelaşi subiect

Acestea sunt primele nave primite de Italia după refuzul ei, în noiembrie, de a lăsa să debarce sute de migranţi salvaţi şi luaţi în grijă de mai multe nave umanitare, printre care Geo Barents. La presiunile UE, guvernul condus de prim-ministrul de extremă dreapta Giorgia Meloni acceptase debarcarea celor mai vulnerabili migranţi salvaţi, continuând să refuze intrarea în porturile sale pentru Ocean Viking, nava ONG-ului SOS Mediterranee, primită în final în Franţa.

Italia, a continuat sursa din cadrul Ministerului de Interne, continuă să denunţe "acţiunile provocatoare şi riscante" ale ONG-urilor, care "favorizează intrarea în Italia a unor migranţi economici, care nu au niciun drept să intre şi să rămână în Italia".

Italia a constatat anul acesta o creştere puternică a intrărilor pe teritoriul său pe cale maritimă, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, cu 97.236 de persoane sosite pe coastele sale începând cu 1 ianuarie 2022, comparativ cu 63.000 şi 33.000 în aceeaşi perioadă a anilor 2021 şi 2020, ani de criză sanitară. O largă majoritate dintre aceşti migranţi sunt salvaţi de paza de coastă italiană, însă Roma a criticat puternic operaţiunile de salvare ale navelor închiriate de ONG-uri umanitare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Italia primeşte trei nave cu migranţi, dar spune că nu-şi modifică politica: "În privinţa imigraţiei, nicio schimbare de poziţie"