Antena Meniu Search
x

Video Japonezii au ajuns pe Lună. Modulul SLIM a aselenizat fără incidente, Japonia a devenit a cincea ţară care reuşeşte o asemenea performanţă

Japonia a devenit cea de-a 5-a ţară care a trimis un modul spaţial pe Lună, după ce Agenţia spaţială niponă, JAXA, a anunţat că dispozitivul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a aselenizat cu bine, transmite vineri Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 20.01.2024, 09:43

Vezi și

JAXA a încercat să plaseze modulul SLIM la cel mult 100 de metri de ţinta de aselenizare, dar va fi nevoie de până la 30 de zile pentru a verifica dacă acest obiectiv a fost atins. Modulul SLIM măsoară 2,4 metri lungime, 1,7 metri lăţime şi 2,7 metri înălţime. Capacitatea sa de a realiza o aselenizare de "precizie" i-a atras porecla "Moon Sniper". În prezent, modulele selenare se plasează de obicei la câţiva kilometri de ţintă, ceea ce le poate complica misiunile de explorare.

Locul ales pentru aselenizarea lui SLIM este un mic crater, cu diametrul sub 300 de metri

Asolizarea la punct fix este mai dificilă pe Lună comparativ cu cea pe asteroizi - performanţă realizată deja, inclusiv de către JAXA - deoarece gravitaţia satelitului natural al Pământului este mai puternică decât pe corpurile cereşti de dimensiuni mici şi, prin urmare, un astfel de vehicul spaţial are doar o singură şansă de a aseleniza cu succes.

Locul ales pentru aselenizarea lui SLIM este un mic crater, cu diametrul sub 300 de metri, numit "Shioli" ("semne de carte", în japoneză), unde modulul trebuie să efectueze analize ale rocilor despre care se presupune că provin din mantaua selenară, structura internă a satelitului natural al Pământului, încă foarte puţin înţeleasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Japonezii au ajuns pe Lună. Modulul SLIM a aselenizat fără incidente, Japonia a devenit a cincea ţară care reuşeşte o asemenea performanţă