Antena Meniu Search
x

Jean-Claude Juncker: Ucraina este plină de corupţie. Fostul șef al CE critică varianta aderării rapide la UE

Jean-Claude Juncker a criticat varianta aderării Ucrainei la UE. Fostul președinte al Comisiei Europene consideră că țara este "coruptă" masiv, relatează Politico. Criticile vin după ce un document intern al UE estimează că aderarea Ucrainei ar costa 186 de miliarde de euro şi ar afecta în mare măsură agricultura și alocarea fondurilor de coeziune.

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 16:20

Jean-Claude Juncker: Ucraina este complet coruptă
Jean-Claude Juncker şi Ursula von der Layen - Profimedia

"Oricine a avut orice legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor, nu este pregătită pentru aderare; are nevoie de procese masive de reformă internă", a spus Juncker în cadrul unui interviu acordat ziarului german Augsburger Allgemeine şi publicat joi.

Juncker: Ucraina este complet coruptă

A face promisiuni false ucrainenilor în ceea ce privește aderarea la UE "nu este bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina", a adăugat Juncker, care a fost șeful Comisiei Europene în perioada 2014-2019. "Nu trebuie făcute promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă şi aşa până peste cap", a spus Juncker. "Sunt foarte supărat pe unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat". 

Aderarea unor ţări precum Ucraina și Moldova trebuie să fie conectată la "reforme interne" și să fie susținută de o "majoritate calificată", a argumentat Juncker.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a fost obligată să răspundă ani de zile la întrebări referitoare la combaterea corupției.  Actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, sunt amândoi mult mai optimiști decât Juncker cu privire la aderarea Ucrainei.

Fostul șef al Comisiei Europene critică posibilitatea ca Ucraina să adere la UE

Politico a scris marţi, citând trei diplomați, că UE se pregătește să deschidă negocieri de aderare cu Kievul iar un anunț oficial este așteptat chiar din luna decembrie. În timpul vizitei la Kiev, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că "viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană. În comunitatea noastră de libertate, care se va întinde de la Lisabona până la Lugansk". 

Tot în luna septembrie, Baerbock a transmis şi că Ucraina trebuie să facă mai multe pentru a elimina corupția. Von der Leyen, care a insistat pentru extinderea Uniunii Europene în timpul discursului privind starea Uniunii, din septembrie, este şi ea optimistă cu privire la aderarea Ucrainei. În august, doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți suspecți într-o schemă de delapidare care implica ajutor umanitar, în timp ce fostul ministrul al Apărării, Oleksii Reznikov, a fost acuzat că ar fi cumpărat la suprapreţ mânare şi haine pentru armată. 

Președintele Volodimir Zelenski, care a condus lupta anticorupție în Ucraina, a fost criticat pentru propunerea de a echivala corupția cu trădarea. Mai mulţi experţi au avertizat că o astfel de măsură ar da mai multă putere serviciului de securitate. "Am avut experiențe proaste cu unii așa-ziși membri noi, de exemplu, când vine vorba de statul de drept", a spus Juncker. "Acest lucru nu trebuie repetat".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Jean-Claude Juncker: Ucraina este plină de corupţie. Fostul șef al CE critică varianta aderării rapide la UE