Antena Meniu Search
x

Jens Stoltenberg avertizează: Totul arată că Rusia "planifică un atac total" asupra Ucrainei

"Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total" asupra Ucrainei, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul german ARD, potrivit Le Figaro.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 20.02.2022, 07:10

Jens Stoltenberg avertizează: Totul arată că Rusia "planifică un atac total" asupra Ucrainei
Jens Stoltenberg avertizează: Totul arată că Rusia "planifică un atac total" asupra Ucrainei - Profimedia

"Suntem cu toţii de acord că riscul unui atac este foarte mare", a precizat Jens Stoltenberg

Între timp, NATO și-a transferat personalul din Ucraina de la Kiev la Lviv, în vestul țării și la Bruxelles. 

"Siguranța personalului nostru este primordială, așa că a fost mutat la Lviv și Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina rămân operaționale", a spus un oficial NATO. Mai multe țări occidentale au mutat deja diplomați de la Kiev la Lviv, un oraș aflat lângă granița cu Polonia.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru duminică Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Ucrainei a propus o întâlnire între el şi Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari. "Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim", a spus Zelenski la conferinţa de securitate de la Munchen, potrivit News.ro. Volodimir Zelenski a cerut un calendar "clar şi realizabil" de aderare a Ucrainei la NATO, el menţionând că Occidentul trebuie să susţină Ucraina şi capacităţiile acesteia de apărare.

Autorităţile din Ucraina au făcut publice înregistrări video în care se văd bombardamentele de la punctul de trecere Șceastea la nord de orașul Luhansk controlat de rebeli.

Potrivit The Guardian, care citează Ministerul de la Externe din Ucraina, atacul ar fi vizat un convoi umanitar al ONU. Convoiul se întorcea de pe teritoriul controlat de separatişti. Potrivit ministrului de Externe ucrainean, atacul a reprezentat o "încălcare gravă" a acordurilor internaţionale. Ministerul de Externe al Ucrainei a mai precizat că formaţiuni armate au deschis foc de provocare pe toată lungimea liniei frontului în regiunea Donbass.

Volodimir Zelenski l-a informat pe Emmanuel Macron despre agravarea situaţiei de pe front

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că a avut un apel telefonic "urgent" cu omologul său francez Emmanuel Macron, pentru a discuta despre potenţialul de "dezescaladare imediată şi o soluţie politică diplomatică” în estul Ucrainei.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a spus că l-a informat pe Macron despre "agravarea situaţiei de pe front, pierderile noastre, bombardamentele...”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rusia este acuzată că a mobilizat, potrivit diverselor surse, între 130.000 şi 190.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, pentru o eventuală invazie.

Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Jens Stoltenberg avertizează: Totul arată că Rusia "planifică un atac total" asupra Ucrainei