Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO. Erdogan şi-a dat acordul, dar nu şi pentru Suedia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, dar nu şi pe cea a Suediei. Parlamentul de la Ankara urmează să ratifice aderarea Finlandei.
"Am decis să lansăm în parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO", a declarat Erdogan după o întrevedere avută la Ankara cu preşedintele finalndez Sauli Niinisto. Preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că votul parlamentului turc se va desfăşura înaintea alegerilor legislative din luna mai.
Cât despre Suedia, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţă va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.
Ungaria va ratifica şi ea aderarea Finlandei
Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formaţiunii Fidesz a premierului Viktor Orban. În ce priveşte ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota "mai târziu", a scris în mesajul său acelaşi politician ungar, fără alte detalii.
- Alegeri în Turcia: Kemal Kilicdaroglu, omul care va încerca să-l învingă pe Erdogan, după 20 de ani de "domnie"
- Turcia reia negocierile cu Suedia privind NATO, dar susţine că nu a făcut "paşi satisfăcători" pentru aderare....
- Fanii lui Fenerbahce și Beşiktaş cer demisia guvernului turc după cutremurul devastator. Zeci de mii de jucării...
Primirea celor două ţări în Alianţă s-a lovit de veto-ul Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriile lor "terorişti", termen prin care Ankara desemnează în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
În urma negocierilor cu guvernul turc, Suedia şi Finlanda au semnat anul trecut cu acesta un memorandum prin care se angajează că vor considera PKK organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat de asemenea să nu susţină diferitele grupări adversare ale Ankarei, printre care şi mişcare armată kurdă YPG din Siria.
Turcia a devenit între timp şi mai radicală împotriva primirii Suediei în Alianţă, după ce o grupare prokurdă a "executat" simbolic în ianuarie la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰