Antena Meniu Search
x

Joe Biden a convocat azi o teleconferință cu lohannis, NATO și UE. Scenariile Rusiei pentru fabricarea unui pretext de război

Președintele american Joe Biden a convocat o teleconferință vineri cu aliații NATO pentru a discuta despre criza din Ucraina, a confirmat un oficial de la Casa Albă, potrivit The Guardian. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 10:32

Joe Biden a convocat azi o teleconferință cu lohannis, NATO și UE. Scenariile Rusiei pentru fabricarea unui pretext de război
Joe Biden a convocat azi o teleconferință cu lohannis, NATO și UE. Scenariile Rusiei pentru fabricarea unui pretext de război - Profimedia

Preşedintele american va avea o convorbire telefonică cu liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, Uniunii Europene şi NATO. Un oficial de la Casa Albă a confirmat că președintele american Joe Biden va discuta vineri cu aliații NATO despre criza din Ucraina. ”Președintele va vorbi mâine după-amiază ( n.r. vineri) cu liderii transatlantici în cadrul unei teleconferințe despre acumularea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina și eforturile noastre continue de a urmări diplomația și detensionarea.” 

Blinken se va întâlni cu Lavrov săptămâna viitoare, dacă Rusia nu invadează Ucraina

Secretarul de stat american Anthony Blinken urmează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov săptămâna viitoare, după ce Blinken a avertizat că situaţia din Ucraina „periclitează viaţa şi siguranţa a milioane de oameni”.  Departamentul de Stat al SUA a precizat joi seară că Blinken a acceptat invitaţia lui Lavrov cu promisiunea că nu va exista o invazie a Ucrainei. Această acţiune oferă speranţa că există posibilitatea unei căi diplomatice, deşi avertismentele SUA cu privire la o invazie iminentă sunt tot mai puternice.

Dacă invadează în următoarele câteva zile, este clar că nu au fost niciodată serioşi în privinţa diplomaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Informaţiile noastre indică în mod clar faptul că aceste forţe, inclusiv trupele, avioanele şi navele, pregătesc lansarea unui atac asupra Ucrainei în următoarele zile. Nu ştim precis cum se vor derula lucrurile, dar acesta este scenariul la care lumea se poate aştepta”, a afirmat Antony Blinken.

Pe acelaşi subiect

Rusia plănuieşte fabricarea unui pretext pentru lansarea unui atac. Acest lucru ar putea include un eveniment violent atribuit Ucrainei sau o acuzaţie scandaloasă împotriva guvernului ucrainean. Nu ştim exact ce formă va lua acest pretext. Ar putea fi un presupus atac terorist înscenat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, un atac cu dronă împotriva civililor sau un atac – fals sau real – cu arme chimice”, a continuat el. „Rusia ar putea descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, aruncând în derizoriu un concept care pentru noi, cei din această încăpere, are o semnificaţie foarte importantă”, a mai specificat Blinken.

Înainte de reuniunea ONU, Rusia a vehiculat acuzaţii de crime de război şi genocid împotriva oamenilor din Republica Separatistă Lugansk şi Doneţk, susţinută de Moscova. Majoritatea acuzaţiilor au fost relatări despre victimele civililor în urma bombardamentelor ucrainene, în mare parte din 2014, când conflictul era la apogeu.

O nouă serie de întâlniri între liderii occidentali

Şeful diplomaţiei american a declarat, joi, că a i-a trimis o scrisoare lui Lavrov în care a propus să se întâlnească în Europa. O nouă serie de întâlniri între liderii occidentali începe vineri. Preşedintele american Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, Uniunii Europene şi NATO. De asemenea, vicepreşedintele SUA Kamala Harris, soseşte, vineri, la Munchen pentru a purta o serie de discuţii cu lideri mondial, precum cancelarul german Olaf Scholz, ministrul britanic de Externe Liz Truss şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Senatul SUA a votat, joi seara, cu o majoritate covârşitoare pentru a arăta sprijinul neclintit pentru independenţa Ucrainei şi pentru a condamna agresiunea militară rusă. Votul a fost unanim, fără obiecţii.

Rusia şi-a predat, joi, răspunsul mult aşteptat la propunerile americane şi ale NATO privind securitatea europeană. Kremlinul a spus în scrisoarea de 10 pagini că SUA nu au luat în serios preocupările Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO şi că Moscova va trebui să ia măsuri nespecificate de natură militaro-tehnică.

Armata ucraineană i-a acuzat ieri pe separatiştii proruşi de faptul că au vizat "cu cinism" localitatea Staniţa Luganska, în care au bombardat o grădiniţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Joe Biden a convocat azi o teleconferință cu lohannis, NATO și UE. Scenariile Rusiei pentru fabricarea unui pretext de război