Antena Meniu Search
x

Bogdan Aurescu: România, implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei. Situația de securitate pare foarte îngrijorătoare

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu speră ca Grupul de Luptă NATO ce va fi creat în România să aibă aceeași compoziție și mărime ca cele create deja în partea nordică a flancului estic NATO – Polonia și țările baltice. Într-o intervenție la CNN, șeful diplomației române a declarat că țara noastră a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei pe 26 ianuarie. Răspunsul Moscovei a venit pe 17 februarie.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 08:24

Bogdan Aurescu: România, implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei. Situația de securitate pare foarte îngrijorătoare
Bogdan Aurescu: România, implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei. Situația de securitate pare foarte îngrijorătoare - Hepta

„Astăzi (n.r. joi) am observat că ministrul Lavrov a transmis răspunsul părții ruse la propunerile care au fost transmise pe 26 ianuarie de către SUA. România a fost implicată în pregătirea acelui document. Dar, în același timp, ceea ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere la dialog a fost însoțit de declararea șefului adjunct al misiunii Ambasadei SUA la Moscova ca persona non grata. Așadar, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, a declarat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române subliniază că anunțul Rusiei privind retragerea trupelor de la granița u Ucraina "nu a fost confirmat pe teren".

„Am urmărit cu atenție intervenția colegului meu Tony Blinken în Consiliul de Securitate. Aș putea spune că susțin în totalitate prezentarea și evaluarea pe care a făcut-o în fața Consiliului de Securitate. Cred că situația de securitate, în acest moment, pare foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declarațiilor părții ruse, care a declarat că este pregătită pentru dialog și că și-a retras trupele de la granița estică a Ucrainei, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu a fost confirmat pe teren”.

Rusia îl expulzează pe adjunctul ambasadorului SUA

Pe acelaşi subiect

Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova, Bart Gorman, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington, care a denunţat o "escaladare" pe fondul crizei din jurul Ucrainei, informează AFP.

"Facem apel la Rusia să pună capăt expulzărilor fără fundament de diplomaţi americani" şi "analizăm un răspuns", a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Anunţul survine în contextul în care Moscova tocmai i-a transmis ambasadorului american John Sullivan răspunsul său scris la contra-propunerile Washingtonului în legătură cu securitatea în Europa şi pe fondul acuzaţiilor administraţiei americane că Rusia că se îndreaptă "spre o invazie iminentă" în Ucraina.

Rusia vrea în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările care au aderat la Alianţă după 1997.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Bogdan Aurescu: România, implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei. Situația de securitate pare foarte îngrijorătoare