Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bombardamente în Ucraina. Armata ucraineană acuză 60 de încălcări ale armistiţiului. Liderii separatiști din Donbas își mobilizează veteranii

S-au înteţit bombardamentele, ieri, în regiunile separatiste din Ucraina. Unul dintre obuze a lovit chiar o grădiniţă. Autorităţile ucrainene spun că vinovaţi sunt separatiştii. SUA se tem că astfel de incidente vor fi utilizate de Rusia ca pretext pentru a începe invazia. Între timp, Moscova cere nu doar ca Ucraina să nu intre în NATO, dar şi ca trupele aliaţilor să plece din estul Europei, inclusiv din România. În caz contrar, ameninţă cu acţiuni militare.

de Redactia Observator

la 18.02.2022 , 14:10

UPDATE Armata ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit, transmite Reuters.

La rândul lor, rebelii din estul Ucrainei au acuzat forţele guvernamentale că au lansat tiruri de artilerie şi mortiere în trei incidente, vineri, a relatat Interfax, citată de Reuters. Unul din cele trei bombardamente semnalate a vizat satul Petrivske din regiunea Doneţk, la ora 05:30 locală (03:30 GMT), iar celelalte două au avut loc în regiunea Lugansk. Potrivit armatei ucrainene, separatiştii au deschis focul asupra a peste 10 aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

Liderii separatiști din Donbass își mobilizează veteranii să fie pregătiți pentru conflict

Vezi și

Un comandant important al separatiștilor susținuți de ruși în estul Ucrainei a făcut apel către veterani joi, anuntând o potențială intensificare a conflictului din regiune, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Alexander Khodakovski, fost lider politic în autoproclamata Republică Populară Donețk, care acum supraveghează o unitate militară, a spus că „toți cei care doresc să se reîntoarcă în rândurile milițiilor ar trebui să fie pregătiți”.

"La întâlnirile anterioare cu veterani ai miliției, s-a discutat algoritmul acțiunilor și s-au indicat locurile de sosire. Vă voi informa cu privire la data și ora adunării prin toate mijloacele disponibile", a scris Hodakovski pe contul său de Telegram.

Grădiniță, lovită de obuze

Bombardarea grădiniţei a avut loc în ieri dimineaţă, în jurul orei 9. Copiii erau deja la ore, când un obuz a lovit clădirea şi a distrus sala de muzică. Imaginile de la faţa locului sunt terifiante. Zeci de cărămizi şi bucăţi de zid s-au prăbuşit peste instrumentele şi jucăriile copiilor, iar mobilierul din clasă a fost distrus. Din fericire niciunul dintre preşcolari nu se afla în sala de muzică. Un alt proiectil a căzut chiar în mijlocul locului de joacă din curtea grădiniţei, iar un altul lângă un liceu. 

Nu a fost singurul incident. Aproape 30 de bombardamente au avut loc, în doar câteva ore, în Ucraina. Autorităţile de la Kiev acuză rebelii separatişti. 

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Inamicul a bombardat teritoriul ucrainean cu ajutorul unui armament greu interzis de acordul de la Minsk. Este important, acum, să clarificăm pentru întreaga lume faptul că aceste proiectile au venit din teritoriile ucrainene ocupate temporar şi controlate de Rusia. Pentru că, în prezent, propaganda rusească încearcă să distorsioneze realitatea şi să acuze Ucraina de bombardamente. 

Rusia susține că separatiștii sunt, de fapt, victime

Moscova, în schimb, susţine că ruşii separatişti din Donetsk şi Luhansk sunt victime. 

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Din punct de vedere al drepturilor omului, este inacceptabil să tolerezi situaţia oamenilor care locuiesc în republicile Donetsk şi Luhansk, care sunt complet lipsiţi de orice drept civil. Nu se pot deplasa unde vor, nu-şi pot satisface nevoile elementare sau să-şi exercite cele mai elementare drepturi. Este, în totalitate, o problemă umanitară. 

Este genul de incident pe care americanii se tem că Rusia îl va folosi pentru a justifica o invazie în Ucraina. 

Antony Blinken, secretar american de stat  Rusia plănuieşte să inventeze un pretext pentru atac. Ar putea fi un eveniment violent pe care Rusia îl va pune pe seama Ucrainei. Ar putea fi un fals aşa-zis bombardament terorist în Rusia. Descoperirea falsă a unui mormânt comun. Un atac înscenat cu drona asupra civililor. 

Moscova insistă că a început să îşi retragă soldaţii de la graniţa cu Ucraina. Însă serviciile de informaţii occidentale susţin că în timp ce unii soldaţi pleacă, alţii sunt aduşi în locul lor. În plus, imaginile din satelit deţinute de Statele Unite arată că ruşii au construit un pod şi un drum într-o regiune aflată la 6 kilometri de graniţa cu Ucraina. Nu este singurul indiciu că Moscova nu e dispusă să facă un pas în spate. 

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: I-am văzut crescând stocurile de sânge. Ştiu, pentru că şi eu am fost soldat cu ceva timp în urmă, aşa că ştiu din experienţă că nu faci aşa ceva fără motiv. Şi, evident, nu faci asta dacă eşti gata să strângi totul şi să pleci acasă. 

Biden crede că Rusia ar putea ataca în câteva zile

Preşedintele Joe Biden consideră că Ucraina ar putea fi invadată în jurul datei de 20 februarie, dar speră ca în următoarele ore să reuşească detensionarea situaţiei. 

Joe Biden: Există o cale diplomatică certă. I-am arătat această cale şi lui Putin, cred că duminică. Deci există o cale. Există un drum pe care-l putem parcurge. 

Între timp, trei aparate Eurofigter din Germania au ajuns în Baza de la Mihail Kogălniceanu. 

Gordon Schnitger: Este o operaţiune care fusese planificată de ceva timp. Deci noi ne-am fi dorit să facem asta la un moment dat, aşa că nu consider că are legătură cu situaţia din zonă. 

Contingentul german va fi integrat în cel italian, în vederea unor exerciţii comune. Însă, dincolo de declaraţii şi mişcări de trupe, la Kiev a fost organizat un protest la care au participat sute de persoane. Nu au demonstrat împotriva unei eventuale invazii. Protestul a fost organizat faţă de obligativitatea ca micii comercianţi să deţină case de marcat. 

Cerințele Rusiei pentru NATO

Deşi spune că nu vrea război, Vladimir Putin face cereri imposibile pentru a garanta pacea. Într-un răspuns la încercările de negociere ale Washingtonului, a cerut, printre altele, retragerea trupelor NATO din ţările din centrul şi estul Europei, printre care şi România. O declaraţie şi mai tranşantă a venit din partea Ministerului rus de Externe. 

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia: Pentru că SUA nu sunt pregătite să ofere garanţii ferme şi legale pentru securitatea Rusiei, Moscova va fi nevoită să răspundă, inclusiv prin implementarea unor măsuri de natură tehnică şi militară.

De asemenea, al doilea oficial ca rang din Ambasada SUA la Moscova a fost expulzat din Rusia, o contramăsură la expulzarea mai multor diplomaţi ruşi din Statele Unite, la sfârşitul lunii trecute. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Bombardamente în Ucraina. Armata ucraineană acuză 60 de încălcări ale armistiţiului. Liderii separatiști din Donbas își mobilizează veteranii