Antena Meniu Search
x

Foto Joe Biden crede că invazia Rusiei în Ucraina va avea loc "în următoarele zile"

Președintele american Joe Biden a declarat, joi, că o invazie a Ucrainei este iminentă și că Moscova este implicată într-o operațiune sub steag fals pentru a justifica o ofensivă militară, transmite The Guardian, care citează AFP.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 00:56

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden crede că invazia Rusiei în Ucraina va avea loc "în următoarele zile" - Profimedia Images

"Toate indiciile pe care le avem arată că ei (n.r. militarii ruși) sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Simțul îmi spune că se va întâmpla în următoarele zile", le-a zis Joe Biden reporterilor de la Casa Albă, potrivit Agence France-Presse. Liderul american a descris amenințarea va fiind "foarte ridicată", iar asta pentru că Rusia nu și-a mutat forțele armate de la frontiera cu Ucraina. Ba, mai mult, și-ar fi mărit prezența militară cu 7.000 de soldați.

Președintele a precizat că Statele Unite au motive de a crede că rușii sunt implicați într-o operațiune sub steag fals pentru a justifica o invazie a teritoriului ucrainean. 

Atac sub steag fals în Donbas. Grădiniță din Luhansk, bombardată de separatiști

Tensiunile iau amploare în Donbas. Separatiştii susținuţi de Rusia au bombardat o grădiniță din Stanîcino-Luhanske, regiunea Luhansk, la ora 9:00 joi dimineață, potrivit administrației locale. În grădiniţă erau copii, dar nu au suferit răni. Doi învăţători au spus că ar fi suferit contuzii. Kievul acuză că în spatele acestui atac este Moscova, care caută pretext de invazie. Ambele părţi neagă acuzaţiile.

Pe acelaşi subiect

Bombardamentul creează îngrijorări că ar putea fi un pretext pentru ca Moscova să lanseze un nou atac. În ultimele ore, presa de stat din Rusia şi canalele de Telegram ale separatiștilor locali susținuți de Moscova au relatat despre presupuse atacuri şi bombardamente cu mortiere în Donbas, atribuite armatei ucrainene. Guvernul de la Kiev a respins acuzațiile. 

Serviciile secrete ucrainene susțin că trupele rusești sunt insuficiente pentru o invazie

Desfășurarea soldaților ruși la granițele Ucrainei continuă în ciuda anunțului Moscovei privind retragerea acestora, dar numărul forțelor ruse rămâne insuficient pentru o invazie, susțin serviciile de informații ucrainene, potrivit CNN"Contingentul militar rus din apropierea graniței este insuficient pentru a duce la bun sfârșit o agresiune armată la scară largă împotriva Ucrainei", se arată în raportul serviciilor de informații.

Potrivit raportului citat de publicația CNN, Rusia și-a concentrat eforturile pe "destabilizarea situației interne din Ucraina", folosind tactici punitive din punct de vedere economic și energetic, dar și atacuri cibernetice. Autorităţile ucrainene au anunţat marţi seara că un atac cibernetic a vizat site-uri ale Ministerului Apărării şi forţelor armate, dar şi băncile Privatbank şi Ochtchabank.

Centrul guvernamental al comunicaţiilor strategice şi securităţii informatice a arătat imediat cu degetul, într-un comunicat publicat pe Facebook, "agresorul" - o expresie folosită în general pentru a desemna Rusia. Kremlinul a negat miercuri acuzațiile privind atacul cibernetic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Joe Biden crede că invazia Rusiei în Ucraina va avea loc "în următoarele zile"