Antena Meniu Search
x

Atac ”false flag” în Donbas. Grădiniță din Luhansk, bombardată de separatiști. Localnicii s-au adăpostit în subsoluri. FOTO și VIDEO

Tensiunile iau amploare în Donbas. Separatiştii susținuţi de Rusia au bombardat o grădiniță din Stanîcino-Luhanske, regiunea Luhansk, la ora 9:00 joi dimineață, potrivit administrației locale. În grădiniţă erau copii, dar nu au suferit răni. Doi învăţători au spus că ar fi suferit contuzii. Kievul acuză că în spatele acestui atac este Moscova care caută pretext de invazie. Ambele părţi neagă acuzaţiile.

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 15:15

Vezi și

Bombardamentul creează îngrijorări că ar putea fi un pretext pentru ca Moscova să lanseze un nou atac. În ultimele ore, presa de stat din Rusia şi canalele de Telegram ale separatiștilor locali susținuți de Moscova au relatat despre presupuse atacuri şi bombardamente cu mortiere în Donbas, atribuite armatei ucrainene. Guvernul de la Kiev a respins acuzațiile. 

Ce este un atac ”false flag”, despre care Occidentul a avertizat

Ucraina, SUA, NATO și guvernele occidentale au avertizat de câteva săptămâni și din ce în ce mai mult în ultimele zile că Rusia ar putea organiza atacuri de tipul ”false flag”, adică înscenări atribuite în mod fals armatei ucrainene, pentru a justifica o nouă invazie a Ucrainei. 

Vladimir Putin a susținut în această săptămână din nou că forțele ucrainene comit un genocid în Donbas, fără să aducă nicio dovadă. Atacuri precum cel asupra grădiniței din Stanîcino-Luhanske sunt folosite de propagandiștii ruși ca dovezi ale unui ”genocid”. De altfel miercuri, misiunea americană la OSCE a acuzat guvernul rus de minciuni: ”Afirmația Rusiei despre un genocid în Ucraina este o minciună condamnabilă. SMM are acces complet la zonele controlate de guvern în Ucraina și NU a raportat NICIODATĂ nimic care să se asemene măcar cu ce acuză Rusia” este mesajul publicat pe Twitter de americani.

Pe acelaşi subiect

Mai multe imagini din grădinița atacată au fost postate pe Twitter de ucraineni. Două fotografii publicate de Operațiunea Forțelor Comune din Ucraina și confirmate de știrile locale și ONG-urile de la fața locului arată oameni și copii care se adăpostesc într-un subsol în timpul bombardamentelor. Sala de muzică și de joacă din grădiniță au fost lovite de artilerie.

Atacul a fost confirmat de ministrul ucrainean de externe: Încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia

Atacul a fost confirmat și de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba: ”Satul ucrainean Stanîcino-Luhanske a fost bombardat cu arme grele din teritoriul ocupat al Donbasului. Infrastructura civilă avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne rapid această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, pe fondul unei situații de securitate deja tensionate.”

”Tocmai am primit mesaje de la doi soldați ucraineni aflați în prima linie a frontului în regiunea Donețk, care spune că s-a tras asupra lor și au fost vizați de atacuri cu mortiere în ultimele ore. Unul este în Avdiivka. Ei spun că amploarea atacurilor nu este neobișnuită, fără victime în rândul trupelor lor”, a relatat pe Twitter jurnalistul american Christopher Miller.

Joi dimineață reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk au declarat că forțele ucrainene ar fi folosit mortiere și lansatoare de grenade în ultimele 24 de ore. “Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod crud regimul de încetare a atacurilor, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui retrase”, se arată în comunicatul transmis. Guvernul de la Kiev a negat că i-a bombardat pe separatiști în ultimele 24 de ore.  

Între timp, Rusia încearcă să convingă Occidentul că retrage soldaţii de la graniţă şi insistă că vrea pace. Atât NATO, cât şi Ucraina spun însă că acestea sunt doar relocări, când de fapt în ultimele 48 de ore numărul trupelor a crescut cu cel puţin 7000 de soldaţi. 

Jens Stoltenberg: "Rusia încearcă să fabrice un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei"

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, comentând informaţiile privind bombardamente peste linia armistiţiului din regiunea Donbas din estul Ucrainei, opinie împărtăşită şi de ministrul britanic de Externe, Liz Truss, relatează Reuters.

"Suntem îngrijoraţi că Rusia încearcă să fabrice un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Intenţiile Rusiei încă nu sunt clare", a declarat şeful NATO presei, după o reuniune de două zile a miniştrilor Apărării din Alianţă la sediul de la Bruxelles.

De asemenea, Stoltenberg a mai atras atenţia că Rusia are tot ce îi trebuie pentru a lansa o invazie la scară largă şi rapidă în Ucraina.

"Au suficiente trupe, suficiente capabilităţi pentru a lansa o invazie deplină a Ucrainei în timp scurt sau fără o perioadă de atenţionare", a precizat el.

"De aceea situaţia este atât de periculoasă", a adăugat Stoltenberg.

La rândul său, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a declarat că guvernul rus încearcă să fabrice un pretext să invadeze Ucraina prin presupuse informaţii despre o activitatea neobişnuită a forţelor ucrainene.

"Relatările despre o presupusă activitate militară neobişnuită din partea Ucrainei în Donbas sunt o încercare ostentativă a guvernului rus de a fabrica pretexte pentru o invazie. Face parte din strategiile Kremlinului", a scris ea pe Twitter.

Liz Truss a adăugat că Marea Britanie "va continua să denunţe campania de dezinformate a Rusiei".

Separatiştii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore şi au precizat că încearcă să stabilească dacă există răniţi sau morţi.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova nu îşi doreşte un război în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Atac ”false flag” în Donbas. Grădiniță din Luhansk, bombardată de separatiști. Localnicii s-au adăpostit în subsoluri. FOTO și VIDEO