Antena Meniu Search
x

Joe Biden, dispus să facă un "compromis" pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată. Ce vrea să le ofere republicanilor

Preşedintele american Joe Biden este dispus să ajungă la un "compromis" cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, a dat asigurări miercuri o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit AFP. Liderul de la Casa Albă i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu "peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani".

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 22:21

Negocierile dintre Joe Biden, președintele SUA ,și Kevin McCarthy, lider al Partidului Republican
Joe Biden, dispus să ajungă la un "compromis" pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată. Ce vrea să le ofere republicanilor - Profimedia

Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani. Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată.

Democratul de 80 de ani, care exclusese iniţial pur şi simplu să negocieze sub ameninţarea falimentului, s-a oferit de asemenea să realoce fonduri care fuseseră prevăzute iniţial pentru a răspunde la pandemia de COVID-19. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reamintit miercuri că este urgent pentru democraţi şi republicani să găsească un compromis bugetar, cu scopul ca Congresul să poată vota ridicarea plafonului datoriei publice.

Negocieri la limită

Conservatorii îşi condiţionează votul de un acord asupra unei reduceri a cheltuielilor publice. Dacă Congresul - divizat între Senatul democrat şi Camera Reprezentanţilor republicană - nu acţionează, "este aproape sigur că nu vom putea rezista mai târziu de începutul lunii iunie", a afirmat Janet Yellen.

Începând de la 1 iunie, SUA ar putea deci să se afle în incapacitate de plată, adică să nu-şi poată onora angajamentele financiare, fie că este vorba de salarii, pensii sau de rambursările către creditori. Acest scenariu fără precedent ar fi, potrivit economiştilor, sinonimul unei recesiuni masive şi derută a pieţelor în SUA, cu o posibilă contagiune a întregii economii mondiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Joe Biden, dispus să facă un "compromis" pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată. Ce vrea să le ofere republicanilor