Antena Meniu Search
x

Jurământul lui Donald Trump, acompaniat de proteste. Dispozitiv de securitate impresionant

Mai sunt doar câteva zile până când Donald Trump îşi va inaugura mandatul prezidenţial prin depunerea jurământului, într-o grandioasă ceremonie. Activiştii pentru drepturile civile intenţionează să organizeze, cu acest prilej, ample proteste faţă de politica lui Trump.

Vezi și

Mai sunt doar câteva zile până când Donald Trump îşi va inaugura mandatul prezidenţial prin depunerea jurământului, într-o grandioasă ceremonie. Activiştii pentru drepturile civile intenţionează să organizeze, cu acest prilej, ample proteste faţă de politica lui Trump.

În ciuda ploii şi a gerului, mii de oameni au luat parte la un marş pe străzile capitalei federale, urmat de un miting. Vorbitorii au chemat la apărarea drepturilor civile şi a sistemului de asigurări medicale iniţiat de Barack Obama. Principalul vorbitor a recurs la un joc de cuvinte bazat pe un înţeles familiar al verbului "to trump".

-Se poate schimba preşedintele, dar şi noi vom schimba pasul şi vom merge mai departe! Nu vom da înapoi! Nu ne vom lăsa păcăliţi!

Proteste şi mai ample sunt aşteptate în zilele următoare. Dar cea mai amplă manifestaţie este programată a doua zi după ceremonia inaugurală: "marşul femeilor spre Washington", la care sunt aşteptate sute de mii de persoane. Femeile care nu vor putea veni la marş pot lua parte la o formă inedită de protest: ele împletesc pălăriuţe roz care vor fi împărţite manifestantelor. Este o aluzie la remarcile jignitoare ale lui Donald Trump despre femei, dezvăluite în campania electorală.

Pe acelaşi subiect

-Noi îi urăm toate cele bune la preşedinţie, dar acesta este felul nostru de a arăta că vorbele sale nu ne-au plăcut.

Organizatoarele speră să adune peste un milion de pălăriuţe, mai ales că li s-au trimis chiar şi din străinătate.

Dar alte acţiuni de protest ar putea fi mai puţin blânde. Presa scrie că unele grupări radicale plănuiesc, în ziua ceremoniei, blocarea străzilor şi acte de vandalism, inclusiv la tradiţionalele baluri. În replică, dispozitivul de securitate va fi mai solid ca de obicei, pentru că nu poate fi exclus nici riscul unor atacuri teroriste. 

-În contextul ameninţărilor din acest moment, inclusiv după atentatele de la Nisa şi din Germania, vom întări barierele împotriva pătrunderii unor vehicule neautorizate. 

De la inaugurare vor lipsi mai mulţi oameni politici democraţi, pentru a-şi sublinia opoziţia faţă de proiectele lui Trump. Şi programul artistic al ceremoniei are de suferit. Celebrul Andrea Bocelli şi-a retras participarea, după ce ar fi primit ameninţări cu moartea. Aceeaşi decizie a luat-o cântăreaţa Jennifer Holliday, o legendă a scenei americane, care anunţase că, deşi nu l-a votat pe Trump, va cânta pentru el ca un gest de reconciliere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Jurământul lui Donald Trump, acompaniat de proteste. Dispozitiv de securitate impresionant