Foto

Jurnalistă din China, trimisă la închisoare după ce a relatat din "epicentrul" pandemiei, Wuhan

De Daniel Murărescu.
Publicat: 28.12.2020, 17:55.
Actualizat: 28.12.2020, 18:10

O instanță de judecată din China a condamnat, luni, o jurnalistă la patru ani de închisoare. Sentința vine după ce femeia ar fi transmis chiar din epicentrul pandemiei, Wuhan, și astfel ar fi "provocat certuri și probleme", susține avocatul ei. Potrivit Reuters, Zhang Zhan este prima persoană care a fost judecată după ce a informat despre haosul din spitale, în perioada în care metropola chineză era puternic afectată de numărul mare de îmbolnăviri.

jurnalistă din China

Zhang Zhan

Youtube via Mirror Online

"Nu înțeleg. Tot ce a făcut a fost să spună câteva lucruri adevărate, și pentru asta a primit patru ani", s-a plâns mama jurnalistei, care a asistat la proces alături de soțul ei.

Avocatul jurnalistei, Ren Quanniu, le-a spus reporterilor de la Reuters că cel mai probabil va face apel. "Zhang Zhan consideră că este persecutată pentru că și-a exercitat dreptul la liberă exprimare", a spus acesta, înainte de ultimul termen.

Citește și:

Criticii regimului de la Beijing cred că procesul a fost programat special în perioada Sărbătorilor, astfel încât subiectul să nu ajungă în atenția publicului din Occident. Conform sursei citate, Biroul pentru Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut, pe Twitter, ca jurnalista să fie eliberată: "I-am susținut cauza de-a lungul întregului an ca un exemplu de reducere la tăcere în contextul #COVID19 și vom continua să cerem eliberarea ei".

Mai multe voci critice susțin că regimul de la Beijing a cenzurat modul în care a fost gestionată pandemia, în primele ei etape. Presa de stat din China apreciază, în schimb, că victoria asupra virusului se datorează leadership-ului președintelui Xi Jinping.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.