Antena Meniu Search
x

Foto Jurnalistă din China, trimisă la închisoare după ce a relatat din "epicentrul" pandemiei, Wuhan

O instanță de judecată din China a condamnat, luni, o jurnalistă la patru ani de închisoare. Sentința vine după ce femeia ar fi transmis chiar din epicentrul pandemiei, Wuhan, și astfel ar fi "provocat certuri și probleme", susține avocatul ei. Potrivit Reuters, Zhang Zhan este prima persoană care a fost judecată după ce a informat despre haosul din spitale, în perioada în care metropola chineză era puternic afectată de numărul mare de îmbolnăviri.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 28.12.2020, 18:10

jurnalistă din China
Zhang Zhan - Youtube via Mirror Online

"Nu înțeleg. Tot ce a făcut a fost să spună câteva lucruri adevărate, și pentru asta a primit patru ani", s-a plâns mama jurnalistei, care a asistat la proces alături de soțul ei.

Avocatul jurnalistei, Ren Quanniu, le-a spus reporterilor de la Reuters că cel mai probabil va face apel. "Zhang Zhan consideră că este persecutată pentru că și-a exercitat dreptul la liberă exprimare", a spus acesta, înainte de ultimul termen.

Citește și:

Criticii regimului de la Beijing cred că procesul a fost programat special în perioada Sărbătorilor, astfel încât subiectul să nu ajungă în atenția publicului din Occident. Conform sursei citate, Biroul pentru Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut, pe Twitter, ca jurnalista să fie eliberată: "I-am susținut cauza de-a lungul întregului an ca un exemplu de reducere la tăcere în contextul #COVID19 și vom continua să cerem eliberarea ei".

Mai multe voci critice susțin că regimul de la Beijing a cenzurat modul în care a fost gestionată pandemia, în primele ei etape. Presa de stat din China apreciază, în schimb, că victoria asupra virusului se datorează leadership-ului președintelui Xi Jinping.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Jurnalistă din China, trimisă la închisoare după ce a relatat din "epicentrul" pandemiei, Wuhan