Antena Meniu Search
x

Video Medicul Adrian Marinescu, interviu pentru Observator: Se vede luminița de la capătul tunelului pentru că ne gândim la vaccinare

Mai este foarte puţin până vom spune "La multi ani 2021!", şi, sincer, cred că niciodată n-am spus-o cu atâta uşurare că s-a încheiat un an şi vine altul pe care îl dorim şi-l sperăm mult, mult mai bun. Practic, odata cu aceasta urare vine şi speranţa de a reveni la viaţa pe care o ştiam. Cea normală, fără frica de a ieşi pe stradă, de a te vedea cu prietenii.

de Lorena Rădulescu

la 28.12.2020, 13:59

Vezi și
  • Medicul Adrian Marinescu spune că vaccinul anti-COVID a adus multă speranță în privința gestionării pandemiei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Cu toţii am vrea să uităm expresia "noua normalitate". Nu vrem noua normalitate, o vrem pe cea veche înapoi. Pe scurt, a fost un an. bulversant să-i spunem, pe care ne bucurăm să-l încheiem cât mai repede, sănătoşi. Şi, până atunci, haideţi să vedem pe scurt, cum s-a văzut 2020 prin ochii unor oameni cunoscuţi în domeniile în care activează. Ce a fost rău dar şi ce a fost bun în anul care se încheie?

"Ne doream să facem orice, chiar şi minuni", asta spune medicul infecţionist Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Observator.

Adrian Marinescu: S-ar putea ca lucrurile să fi început poate din vara anului 2019, destul de greu de spus. Adevărul este că nimeni nu se putea gândi că vom avea o pandemie și că va fi de asemenea amploare. E un război și în momentul de față. Ce știm acum, foarte mult. Nu știu dacă știm tot. Dar ce știm în situația de față este că acest virus nu este un virus ucigaș.

Reporter: Ce a însemnat anul 2020 pentru sistemul de sănătate din România?

Adrian Marinescu: A fost până la urmă o presiune constantă și care a tot crescut din păcate. Am învățat în aceste luni cât am fi învățat probabil în zece ani legat de bolile infecțioase. Ne-am dat seama care sunt limitele sistemului medical și ne-am dat seama că în condiții de pandemie ar trebui să știm pentru viitor să fim mai bine pregătiți. Să ne gândim că sistemul medical s-ar putea să între în colaps. Din fericire nu s-a întâmplat acest lucru dar nici nu eram departe.

Reporter: Vă amintiți un moment dificil din tot acest an?

Adrian Marinescu: Cred că au fost foarte multe. Sunt perioade foarte lungi de stat în spital, ture, gărzi care practic nu se mai termină. Și cred că asta s-a întâmplat cu toți cei care au fost în linia întâi. Pentru că erai tot timpul focusat, și în momentul în care nu erai în spital te gândeai doar la cazurile din spital. Ne doream să facem orice se poate, chiar și minuni.

Reporter: Dar pentru omul Adrian Marinescu cum a fost acest an?

Adrian Marinescu: E foarte greu de făcut o diferențiere. Cred că în perioada asta am fost medicul 99 la sută și omul 1 la sută din timp. Această pandemie a pus stăpânire pe noi toți. A fost o încercare și o încercare în viață cum nu s-a mai întâmplat.

Reporter: Cu ce ar trebui să rămânem după acest an?

Adrian Marinescu: Se vede luminița de la capătul tunelului. De ce se vede? Pentru că ne gândim la vaccinare. Fără vaccin lucrurile ar fi mers categoric pe o perioadă mai lungă. Ce este important de spus este că anul 2021 va face diferența. Eu cred că trebuie să rămânem cu calm să ne gândim că ne așteaptă vremuri mai bune și că în mod cert după pandemie vom aprecia mult mai mult viață decât o făceam înainte. Cred că vom fi practic mai buni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Medicul Adrian Marinescu, interviu pentru Observator: Se vede luminița de la capătul tunelului pentru că ne gândim la vaccinare