Antena Meniu Search
x

Jurnalistul de investigații Peter R. De Vries, împușcat în cap la Amsterdam, a murit

Jurnalistul olandez specializat în anchete cu privire la cazuri penale, Peter R. De Vries, grav rănit prin împuşcare la 6 iulie, la Amsterdam, a murit din cauza rănilor joi, anunţă familia sa într-un comunicat publicat de publicaţia olandeză RTL.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.07.2021, 16:05

”Peter a luptat până la capăt, dar nu a putut câştiga bătălia. El a murit înconjurat de cei care-l iubesc”, anunţă apropiaţii jurnalistului.

Peter R. De Vries, în vârstă de 64 de ani, a fost împușcat în cap când părăsea sediul unei televiziuni, după ce participase la o emisiune. În zilele ulterioare atacului, oamenii au transformat locul incidentului într-un altar de flori și lumânări pentru jurnalist. 

Jurnalistul Peter R. De Vries, împușcat de cinci ori de la mică distanță

Au fost trase cinci focuri de armă de la mică distanţă, iar de Vries, în vârstă de 64 de ani, a fost rănit la cap, potrivit presei locale. Poliţia a transmis că trei persoane au fost arestate în legătură cu incidentul. Doi suspecţi au fost reţinuţi pe autostrada A4, la Leidschendam, iar al treilea, în Amsterdam.

Pe acelaşi subiect

De Vries primise anterior protecţia poliţiei după ce a primit ameninţări pentru implicarea, ca jurnalist de investigaţie, în cazuri penale, scrie news.ro.

Primarul oraşului, Femke Halsema, a spus că el „se luptă pentru viaţa sa” şi a condamnat atacul drept unul „crud, nemilos”.

Poliţia a făcut apel la martori şi la înregistrările CCTV, dar a cerut ca detaliile să nu fie publicate pe reţelele de socializare.

Atacul asupra lui Peter R. De Vries, condamnat ferm de liderii țării

Regele Willem-Alexander şi regina Máxima au transmis că sunt „profund şocaţi” şi că „jurnaliştii nu trebuie să fie ameninţaţi şi trebuie să fie liberi pentru a-şi face munca lor importantă”, potrivit BBC.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a ţinut o conferinţă de presă după ce s-a întâlnit cu oficiali antiterorism la Haga. El a spus că jurnalismul liber „este esenţial pentru societate”.

Ministrul Justiţiei, Ferd Grapperhaus, a spus că de Vries este „un jurnalist extraordinar” şi un „luptător admirabil împotriva injustiţiei faţă de cei slabi”.

Peter R. de Vries a scris despre numeroase infracţiuni mediatizate, inclusiv răpirea în 1983 a magnatului berii Freddy Heineken. În 2013, cel care l-a răpit pe Heineken, Willem Holleeder, a fost condamnat pentru că l-a ameninţat pe de Vries.

Unul dintre cei mai cunoscuţi mafioţi din ţară, Holleeder, a primit o condamnare cu închisoarea pe viaţă în 2019 pentru implicarea în cinci crime.

De Vries a câștigat un premiu Emmy în 2008, pentru investigația în cazul uciderii unei adolescente

De Vries a câştigat un premiu Emmy pentru munca sa de investigaţie în cazul uciderii adolescentei americane Natalee Holloway, care a dispărut în Aruba în 2005.

Postul de televiziune NOS a spus că el a fost frecvent purtător de cuvânt sau confident al martorilor în diverse cazuri. Jurnalistul a fost un fel de consilier pentru Nabil B, martor cheie al acuzării în cazul împotriva lui Ridouan Taghi, presupus traficant de droguri.

Suspectul marocano-olandez şi asociaţii lui sunt în prezent judecaţi în Olanda pentru crimă şi trafic de droguri.

Până la arestarea lui în Dubai, la finalul lui 2019, Taghi se afla pe lista Europol a celor mai căutaţi fugari ai Europei. Cazul este unul notoriu în Olanda, după ce primul avocat al lui Nabil B, Derk Wiersum, a fost asasinat în faţa casei lui din Amsterdam, în septembrie 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Jurnalistul de investigații Peter R. De Vries, împușcat în cap la Amsterdam, a murit