Antena Meniu Search
x

"Justiția ar trebui să fie oarbă, nu martorii". Un bărbat din SUA, eliberat după ce a petrecut 12 ani la închisoare pe baza mărturiei unei persoane nevăzătoare

Un bărbat din SUA a fost exonerat de acuzațiile de crimă după ce s-a dovedit că condamnarea sa s-a bazat pe mărturia unui martor care era orb. Darien Harris, care se afla în închisoare de 12 ani, a fost eliberat din închisoare marți, după ce un judecător i-a anulat condamnarea, transmite BBC.

de Adrian Popovici

la 22.12.2023, 17:58

"Justiția ar trebui să fie oarbă, nu martorii". Un bărbat din SUA, eliberat după ce a petrecut 12 ani l-a închisoare pe baza mărturiei unei persoane nevăzătoare - Shutterstock

"Acești 12 ani și jumătate în care am fost închis, nu a fost deloc ușori", a declarat bărbatul reporterilor. "Dar am luptat, iar acum sunt aici".

Harris avea 18 ani când a fost arestat pentru uciderea lui Rondell Moore într-o benzinărie în 2011. El a fost condamnat în 2014, chiar înainte de absolvirea liceului, și a primit o pedeapsă de 76 de ani de închisoare.

"Nici măcar nu mi se pare real acum, dar am reușit", a declarat el reporterilor în fața închisorii Cook County.

Cum a ajuns la închisoare bărbatul?

Pe acelaşi subiect

În momentul uciderii lui Rondell Moore, singura probă video din acest caz arăta un bărbat, a cărui identitate era greu de stabilit, care a coborât dintr-o mașină și apoi a tras focuri de armă în afara camerei.

Harris, care nu avea antecedente penale, a fost ulterior indicat dintr-o aliniere de suspecție către Dexter Saffold, principalul martor al împușcăturilor, iar apoi a fost acuzat și condamnat. De atunci, avocații săi au încercat să redeschidă cazul după ce au descoperit că principalul martor era orb din punct de vedere legal, un fapt care nu a fost menționat în timpul procesului.

"Justiția ar trebui să fie oarbă. Martorul ocular nu ar trebui să fie orb", a declarat avocata lui Harris, Lauren Myerscough-Mueller. "Nu așa ar trebui să funcționeze sistemul de justiție".

Harris a aflat în 2019 că martorul care a dus la condamnarea sa nu vedea. El a descoperit acest lucru împreună cu un alt deținut care l-a ajutat în cercetările sale. Într-un interviu acordat CBS în 2019, martorul a confirmat că este într-adevăr orb din punct de vedere legal, spunând că are glaucom.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Justiția ar trebui să fie oarbă, nu martorii". Un bărbat din SUA, eliberat după ce a petrecut 12 ani la închisoare pe baza mărturiei unei persoane nevăzătoare