Antena Meniu Search
x

Video Revoltă în Kazahstan. MAE kazah dă vina pe "o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate"

Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate, transmite Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan în urma unei analize a protestelor şi violenţelor care au avit loc în ţară.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 12:17

revoluție în Kazahstan
Revoltă în Kazahstan. MAE kazah dă vina pe "o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate" - Profimedia Images

”Initial, mitingurile au inceput in regiunea Mangistau, ai cărei locuitori au cerut reducerea preturilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Ca răspuns la aceasta, în numele Şefului Statului, Guvernul a luat cu promptitudine măsuri de reducere a acestora şi a introdus un moratoriu privind creşterile de preţuri pentru produsele alimentare, combustibili şi lubrifianţi, precum şi costurile pentru utilităţi. Toţi cei reţinuţi în primele zile ale acţiunilor de protest au fost eliberaţi. Cu toate acestea, protestele din alte oraşe mari au escaladat în revolte şi atacuri asupra organelor guvernamentale. Mai mult, evenimentele de la Almaty - atacurile asupra instalaţiilor administrative şi militare, preluarea aeroportului şi reţinerea aeronavelor străine de pasageri şi marfă - mărturisesc nivelul ridicat de pregătire şi coordonare a acţiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate, transmite MAE din Kazahstan.

A fost instituită starea de urgenţă în Kazahstan. Decretul, semnat de Kassym-Jomart Tokayev

În legătură cu o agravare bruscă a situaţiei, preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan şi a făcut un apel către statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă cu o cerere de asistenţă militară în desfăşurarea operaţiunii de combatere a terorismului.

Starea de urgenţă declarată include un set de măsuri care vizează menţinerea siguranţei publice şi a statului de drept. Agenţiile de aplicare a legii şi Forţele Armate ale Republicii Kazahstan sunt autorizate să suprime orice acţiuni ilegale, precizează MAE kazah, dând asigurări că, în acelaşi timp, statul va proteja în continuare drepturile şi interesele tuturor reprezentanţilor poporului nostru multietnic şi multiconfesional, precum şi siguranţa cetăţenilor străini din ţară, inclusiv a corpului diplomatic şi a jurnaliştilor. Investiţiile străine şi afacerile companiilor străine vor fi protejate.

Pe acelaşi subiect

”Republica Kazahstan se angajează să respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului şi să continue cursul reformelor în cadrul conceptului de „stat auditiv” implementat de preşedintele Republicii Kazahstan - Kassym-Jomart Tokayev”, dă asigurări instituţia. 

Revoltă în Kazahstan. Armata a deschis focul asupra manifestanților şi a ucis zeci de oameni

Zeci de protestatari au fost uciși de poliție, miercuri seară, în timp ce încercau să pătrundă în mai multe clădiri administrative din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, a anunțat poliția. Rusia a anunțat că trimite trupe militare pentru a ajuta la menținerea a păcii în Kazahstan, pentru o misiune "cu durată limitată".

„Aseară, forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și departamentele și secțiile de poliție locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de agențiile Interfax-Kazahstan, TASS și Ria Novosti. „Zeci de atacatori au fost eliminați și identitățile lor au fost identificate”, a adăugat el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata a intrat cu vehicule blindate în piața principală din Almaty

Anunțul autorităților vine după ce, joi dimineață, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați care se deplasau pe jos au intrat în piața principală din Alma-Ata, unde sute de persoane protestau, la o zi după ce o alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, s-a oferit să trimită forțe de menținere a păcii pentru a înăbuși protestele.

Manifestațiile în Kazahstan au izbucnit duminică după dublarea prețurilor la gaze, dar de atunci nemulțumirile s-au înmulțit. Oamenii se plâng  de condițiile grele de viață din unele zone și spun că vor o schimbare după 30 de ani sub conducerea aceluiași partid de la independența de Uniunea Sovietică în 1991.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Revoltă în Kazahstan. MAE kazah dă vina pe "o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate"