Antena Meniu Search
x

Video Liderii a opt partide politice din Israel şi-au unit forţele pentru a forma o coaliţie anti-Netanyahu

Era Benjamin Netanyahu se apropie de final în Israel. Aseară, opt partide au anunţat că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi coaliţii de guvernare. Funcţia de premier va fi deţinută prin rotaţie, doi ani cu doi ani, de un milionar, Naftali Bennett, şi de un jurnalist de succes, cu origini româneşti, Yair Lapid. Deocamdată, Netanyahu refuză să îşi recunoască înfrângerea şi cere parlamentului să nu voteze noul guvern.

de Redactia Observator

la 03.06.2021, 21:27

Vezi și
  • Benjamin Netanyahu ar putea pierde funcţia de premier al Israelului.

După doi ani de instabilitate, patru runde de alegeri şi sute de ore de negociere, soarta lui Benjamin Netanyahu pare pecetluită. Opt partide s-au înţeles să îl dea jos de la putere, după mai bine de 12 ani în care numele său s-a identificat cu politica Ţării Sfinte. 

Yair Lapid, viitor premier al Israelului: Domnule preşedinte, v-am sunat să vă spun că am reuşit să formez un guvern. 

Noua coaliţie de guvernare acoperă aproape toată scena politică, din care fac parte trei partide ale dreptei naţionaliste, formaţiuni de centru stânga şi, în premieră, un partid arab islamist. 

Gideon Rahat, analist politic: Singura justificare a acestei coaliţii este că este o coaliţie a forţelor anti-Netanyahu. Dacă această justificare va funcţiona pe termen lung, depinde.  

Pe acelaşi subiect

Premieri vor fi, pe rând, Naftali Bennett, fost şef de cabinet al lui Benjamin Netanyahu, milionar, devenit lider al Extremei Drepte, iar din 2023 va fi urmat de Yair Lapid, jurnalist de succes, poet, boxer amator şi practicant de arte marţiale, personaj cu origini româneşti. Acum patru ani, Yair Lapid a venit în România pentru a vizita mormintele străbunicilor săi. L-a însoţit în această călătorie şi o echipă Observator.  

Yair Lapid, viitor premier al Israelului (septembrie 2017): Aici este tatăl bunicii mele. Îmi este clar că voi fi ultimul care vine în România. Copiii mei nu vor veni aici.  Acele morminte părăsite pe care le-aţi văzut... Este probabil ultima vizită a cuiva. M-am simţit obligat să vin, să le spun adio.  

Isaac Herzog, noul preşedinte al Israelului

Pentru a se instala la guvernare, noul executiv trebuie să treacă şi de votul parlamentului, asta dacă Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria ţării, nu scoate un as din mânecă. Atu-uri are. Unul ar fi cea mai de succes campanie de vaccinare din lume. 

Netanyahu nu trece, însă, prin cea mai bună perioadă. A fost pus recent sub acuzare pentru corupţie, fraudă şi abuz de putere în trei dosare.

Tot de ieri, Israelul are şi un nou preşedinte. Din 9 iulie, Isaac Herzog va fi cel de-al 11-lea şef al ţării. E avocat şi membru al elitei evreieşti venite din Europa, cea care a modelat statul Israel timp de decenii după înfiinţarea sa, în 1948. Tatăl său, Chaim Herzog, a fost, la rândul lui, preşedinte al Israelului, timp de 10 ani, între 1983 şi 1993.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Liderii a opt partide politice din Israel şi-au unit forţele pentru a forma o coaliţie anti-Netanyahu