Antena Meniu Search
x

Lituanienii cred că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul încă 2 ani, la aceeași intensitate

Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina "la intensitatea actuală" încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 15:20

artilerie ucraineană în zona frontului din Bahmut
Lituanienii cred că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul încă 2 ani, la aceeași intensitate - Profimedia Images

"Cât timp va putea Rusia să poarte războiul va depinde şi de sprijinul faţă de armata rusă al unor state precum Iran, Coreea de Nord. Dar dacă priviţi la ce are Rusia astăzi, adică rezerve strategice, echipamente, muniţii, armament, ea îl poate duce la intensitatea actuală doi ani", a estimat în faţa presei responsabilul lituanian.

Tot potrivit serviciilor secrete din Lituania, sisteme informatice ale acestei ţări au fost ţinta unor tentative de intruziune efectuate de hackeri cu legături cu Rusia şi China.

Aceleaşi servicii mai susţin că Rusia îşi va prioritiza eforturile pentru reconstruirea rapidă a capabilităţilor sale militare în zona baltică, unde se regăseşte şi Lituania, şi că Rusia se transformă într-un stat totalitar unde războiul îi permite preşedintelui Vladimir Putin să-şi consolideze puterea.

De asemenea, evaluarea serviciilor de informaţii lituaniene arată că Rusia foloseşte "lanţuri lungi de intermediari" pentru a achiziţiona tehnologii occidentale destinate unor scopuri militare.

Pe acelaşi subiect

Americanii nu cred că armata rusă va obţine "câştiguri teritoriale majore" în 2023

Armata rusă nu va realiza probabil "câştiguri teritoriale majore" în Ucraina în acest an, a spus miercuri directoarea Informaţiilor Naţionale din SUA, Avril Haines, în faţa unei comisii senatoriale, relatează AFP.

Ruşii suferă "niveluri ridicate de pierderi", iar preşedintele Vladimir "Putin înţelege probabil mai bine limitele a ceea ce armata sa este capabilă să realizeze", a declarat ea, adăugând că liderul de la Kremlin pare să se focalizeze "pe obiective militare mai modeste pentru moment". "Nu ne aşteptăm ca armata rusă să se restabilească suficient în acest an pentru a realiza câştiguri teritoriale majore, însă Putin calculează foarte probabil că timpul joacă în favoarea sa", a adăugat ea în faţa Comisiei pentru Informaţii din Senat, în cadrul unei audieri privind "ameninţările mondiale".

Potrivit acesteia, preşedintele rus se gândeşte probabil că prelungirea războiului, cu pauze în lupte, "ar putea fi cea mai bună opţiune care îi rămâne pentru a proteja în cele din urmă interesele strategice ruse în Ucraina, chiar dacă acest lucru ar dura ani".

"Dacă Rusia nu lansează o mobilizarea obligatorie şi nu identifică aprovizionări importante de muniţie de la o terţă parte, va fi tot mai greu pentru ea să menţină nivelul actual al operaţiunilor ofensive în derulare în următoarele luni", a spus Avril Hain. Prin urmare, forţele ruse "ar putea să se îndrepte complet" spre apărarea teritoriilor pe care ele le ocupă în prezent, a mai afirmat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Lituanienii cred că Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul încă 2 ani, la aceeași intensitate