Antena Meniu Search
x

Rusia a tras în premieră cu 6 rachete hipersonice Kinjal simultan: "Nu le putem doborî". 5 morţi la Liov. Zelenski: Tactici mizerabile de intimidare

Război în Ucraina, ziua 379. Rușii au lansat astăzi, 9 martie, pentru prima dată asupra Ucrainei, simultan 6 rachete hipersonice Kinjal (Kinzhal) anunţă armata ucraineană. Ministerul Apărării de la Chişinău a negat că spațiul aerian al R. Moldova ar fi fost survolat de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră în această dimineață. "Inamicul a tras 81 de rachete în încercarea de a-i intimida din nou pe ucraineni, revenind la tacticile lor mizerabile" a reacţionat Zelenski. Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât 34 de rachete. 40% din Kiev a rămas fără căldură. O rachetă Kinjal a lovit o centrală din capitala ucraineană. 

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 11:45

Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete şi drone în noaptea de miercuri spre joi în întreaga Ucraină, inclusiv asupra Liov, unde 5 oameni au murit, Harkov, al doilea oraş ca mărime din ţară, Odessa, important port la Marea Neagră, asupra capitalei Kiev, unde 40% din locuitori au rămas fără electricitate, în timp ce trupele ucrainene au respins asalturile înverşunate asupra oraşului asediat Bahmut.

Ucraina a doborât 34 de rachete din 81 lansate şi 4 drone din cele 8 trimise de ruşi

Noaptea trecută, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a indicat pe contul său de Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre ele, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană. Sistemele Kalibr ucrainene au dobporât 34 de rachete model Kh-101 şi Kh-555. 

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică ucraineană.

Pe acelaşi subiect

Rusia a tras pentru prima dată cu 6 rachete Kinjal simultan

Purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

"Nu-mi amintesc că asta să se mai fi întâmplat înainte. În total, șase rachete Kinjal au fost trase de inamic. Au fost folosite diverse avioane, în special aviația strategică cu rază lungă de acțiune și MiG-31K", a spus el. Ignat a mai adăugat că Forțele Aeriene nu pot doborî rachetele Kh-22, Kinjal și S-300, pe care rușii le-au folosit astăzi pentru a trage asupra Ucrainei. "Astăzi sunt un pericol pentru noi", a spus el.

Zelenski: A fost o noapte grea

"A fost o noapte grea. Un atac masiv cu rachete în toată țara. Regiunile Kiev, Kirovohrad, Dnipro, Odessa, Harkov, Zaporojie, Liov, Ivano, Jîtomir, Vinnîțea. Atacuri asupra infrastructurii critice și clădirilor rezidențiale. Din păcate, există răniți și morți. Condoleanțe familiilor. Toate serviciile funcţionează. Sistemul energetic este în curs de restabilire. Au fost impuse restricții în toate regiunile. Inamicul a tras 81 de rachete în încercarea de a-i intimida din nou pe ucraineni, revenind la tacticile lor mizerabile. Ocupanții nu pot teroriza decât civilii. Asta este tot ce pot face. Dar nu le va fi de ajutor. Nu vor evita responsabilitatea pentru tot ce au făcut. Le mulțumim apărătorilor cerului nostru și tuturor celor care ajută să depăşim urmările atacurilor furioase ale ocupanților" a reacţionat preşedintele Volodimr Zelenski după atac. 

5 morţi la Liov

Maksim Koziţki, guvernatorul orașului Liov, a anunțat că o a cincea persoană a fost ucisă în atacul de peste noapte. "Numărul persoanelor ucise în urma căderii unei rachete în cartierul Zolotciv a crescut la cinci. Cadavrul altui bărbat, născut în 1963, a fost descoperit sub dărâmături. Sincere condoleanțe rudelor." a scris el pe Telegram. 

La Kiev, sirenele de alarmă aeriană au răsunat timp de şapte ore. Autoritățile ucrainene au confirmat că o rachetă a lovit o centrală electrică importantă din cartierul Holosiivskyidin sudul Kievului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sistemul de apărare antiaeriană a reuşit să doboare rachetele lansate, inclusiv drone "Shahed", totuşi o rachetă balistică Kinjal a lovit un obiectiv de infrastructură civilă, iar în oraş s-au auzit explozii, a transmis Kanal 24. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că mai multe explozii s-au auzit în sudul şi apoi în vestul oraşului, unde cel puţin două persoane au fost rănite.

"O altă explozie în capitală. Districtul Sviatoşine. Serviciile de urgenţă operează la faţa locului. Maşini sunt în flăcări în curtea unei clădiri", a declarat Kliciko, pe contul său de Telegram, precizând că cele două persoane rănite au fost spitalizate. Kanal 24 a transmis că cinci maşini au ars aproape complet, iar alte 15 au fost avariate, consemnând că sunt trei răniţi.

Circa 40% din locuitorii Kievului nu aveau căldură joi dimineaţă în urma atacului, a indicat administraţia militară a capitalei ucrainene. "Întreruperile de urgenţă de energie electrică nu permit aprovizionarea cu agent termic a 40% a consumatorilor din Kiev", a informat administraţia pe Telegram.

Rachetele ruseşti au lovit o gamă largă de ţinte, de la Jitomir, Vinniţa şi Rivne (în vest) până la Dnipro şi Poltava (în centru), unde au existat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi victime umane.

La Liov (vest), o lovitură rusească a ucis cinci persoane - trei bărbaţi şi două femei - a anunţat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, pe Telegram. O rachetă rusească a căzut asupra unui cartier rezidenţial din districtul Zolotciv, distrugând trei case, a precizat guvernatorul. "Dărâmăturile se îndepărtează, alte persoane s-ar putea afla dedesubt", a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Odessa (sud), Maksim Marcenko, a relatat că "rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale", calificând atacul drept o "lovitură masivă cu rachete".

"Inamicul a lansat 15 atacuri asupra oraşului şi regiunii", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram, adăugând că rachetele au vizat "infrastructura esenţială". "Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită", a adăugat el, anunţând că va reveni mai târziu cu detalii clare privind posibilele victime şi amploarea pagubelor.

Serhii Kovalenko, directorul companiei energetice Yasno, a anunţat că, din cauza atacului, se vor efectua întreruperi de energie electrică de urgenţă programate cu titlu "preventiv". Milioane de ucraineni au suferit pene de curent periodice în timpul iernii, ca urmare a bombardamentelor ruseşti. În ultimele 24 de ore, forţele armate ucrainene susţin că au respins peste 110 atacuri ruseşti în întreaga ţară şi că au atacat 13 grupuri militare inamice.

Ruşii atacă pe fronturile din Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtarsk

În pofida bombardamentelor Rusiei asupra diferitelor zone din Ucraina, "principalele eforturi ale inamicului continuă să se concentreze pe desfăşurarea de acţiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtarsk" din estul ţării, a indicat joi, pe contul său de Facebook, Statul Major General al Forţelor armate ucrainene.

"Ruşii continuă să încalce normele dreptului umanitar internaţional, efectuând atacuri şi bombardamente de artilerie împotriva proprietăţilor şi locuinţelor civile şi încercând să distrugă infrastructura critică din ţara noastră", indică Statul Major ucrainean.

Armata ucraineană a declarat că forţele sale au reuşit să respingă atacurile intense ruseşti în oraşul minier Bahmut (est), în pofida faptului că trupele ruse susţin că deţin controlul asupra zonei de est a oraşului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video că bătălia pentru Bahmut şi din împrejurimile acestuia în regiunea Donbas este "prima noastră prioritate". 

Ministerul Apărării de la Chişinău: Spațiul aerian al R. Moldova nu a fost survolat de rachete rusești de croazieră

Ministerul Apărării infirmă informațiile potrivit cărora spațiul aerian al R. Moldova ar fi fost survolat de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră în timpul atacurilor din această dimineață asupra localităților din Ucraina, relatează deschide.md. Ministerul Apărării a notat că, în colaborare cu structurile responsabile, monitorizează atent situația în regiune și spațiul aerian național pentru a evita orice riscuri la adresa cetățenilor R. Moldova. Instituția a rugat cetățenii să se informeze din surse sigure. Anterior, mai multe canale de Telegram au scris că cel puțin trei rachete rusești au survolat în această dimineață spațiul aerian al R. Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia a tras în premieră cu 6 rachete hipersonice Kinjal simultan: "Nu le putem doborî". 5 morţi la Liov. Zelenski: Tactici mizerabile de intimidare