Antena Meniu Search
x

Locuitorii Statelor Unite au asistat FASCINAŢI, la cel mai important eveniment astronomic al anului: Marea Eclipsă Americană

O eclipsă totală de soare, botezată Marea Eclipsă Americană. A fost primul asemenea fenomen observat din Statele Unite după aproape un secol. Eclipsa a putut fi admirată şi din unele ţări ale Europei, dar mai mult sub formă parţială.

Vezi și

O eclipsă totală de soare, botezată Marea Eclipsă Americană. A fost primul asemenea fenomen observat din Statele Unite după aproape un secol. Eclipsa a putut fi admirată şi din unele ţări ale Europei, dar mai mult sub formă parţială.

Dispariţia Soarelui, înlocuit apoi de aşa-numita "coroană", a fost primită cu urale şi strigăte de admiraţie pretutindeni unde eclipsa totală a fost vizibilă, pe teritoriul Statelor Unite. Americanii s-au echipat cu ochelari de protecţie şi şi-au îndreptat privirile spre cer pentru a urmări ceea ce era, pentru cei mai mulţi, prima eclipsă totală de soare din viaţa lor.

Fenomenul a fost vizibil, mai întâi, în Oregon, pe coasta Pacificului, şi s-a deplasat treptat spre est, până în Carolina de Sud. Un orăşel din Illinois a fost locul în care eclipsa totală a durat cel mai mult: două minute şi 40 de secunde. Localnicii au fost entuziasmaţi, chiar dacă norii au mai stricat puţin sărbătoarea. 

"Au fost cele mai spectaculoase minute din vieţile noastre. A fost uimitor, ea a suspinat... Am plâns vreo zece minute", mărturisesc două tinere. 

Pe acelaşi subiect

Eclipsa totală a putut fi observată în 14 state federale dar cea parţială a fost văzută pe aproape întregul teritoriu al Statelor Unite. La New York sau Los Angeles, mulţimi uriaşe s-au adunat pentru a asista la fenomen. 

Preşedintele Donald Trump a urmărit eclipsa din balconul Casei Albe, împreună cu soţia, fiul cel mai mic şi un grup de demnitari. Ziariştilor nu le-a scăpat faptul că Trump a părut să uite de ochelarii de protecţie, până când cineva i-a atras atenţia. 

Vicepreşedintele Mike Pence a ales să privească fenomenul de la Observatorul Naval, împreună cu un grup de elevi cărora le-a ţinut un mic discurs inspiraţional.

"Să fiţi inspiraţi de ceea ce veţi vedea astăzi şi, poate, avem, acum, în faţa noastră mai mulţi viitori astronauţi", a fost mesajul lui Mike Pence. 

Pentru cei ce nu s-au mulţumit cu spectacolul văzut de la sol, o companie aeriană a organizat un zbor special pentru observarea eclipsei de la peste 11.000 de metri altitudine.

Un alt punct de observaţie privilegiat a fost un pachebot care a efectuat o croazieră pe un traseu ales special pentu observarea eclipsei.

La bordul navei s-a aflat şi cântăreaţa Bonnie Tyler care a reluat, cu vocea marcată de emoţie, marele său succes din anii '80, "Total Eclipse of the Heart". 

Oamenii de ştiinţă au urmărit, de asemenea, comportamentul animalelordin grădinile zoologice în timpul fenomenului, care a provocat şi o scădere pronunţată a temperaturii.

Următoarea eclipsă totală de soare se va produce în iulie 2019 dar va fi vizibilă doar deasupra Oceanului Pacific.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Locuitorii Statelor Unite au asistat FASCINAŢI, la cel mai important eveniment astronomic al anului: Marea Eclipsă Americană