Antena Meniu Search
x

Macron: Ucraina va primi ajutor "în următoarele ore" pentru a face față dezastrului cauzat de distrugerea barajului Kahovka

Emmanuel Macron a anunţat miercuri trimiterea "în următoarele ore" a unui "ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate" ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul ţării, transmite AFP. "Franţa condamnă acest act odios care pune în pericol oamenii", a declarat preşedintele francez pe Twitter, după o conversaţie telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. "Am putut să-i transmit preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său după atacul asupra barajului Kahovka", a adăugat el, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.06.2023, 22:22

Ucraina va primi ajutor "în următoarele ore" din partea Franței pentru a face față dezastrului cauzat de distrugerea barajului Kahovka - Profimedia

Potrivit Elysee, Centrul de criză al ministerului francez al Afacerilor Externe va trimite rapid un prim convoi de aproximativ zece tone de produse de sănătate, igienă şi purificare a apei solicitate de ucraineni, inclusiv o cisternă mobilă. Pe Twitter, şeful statului ucrainean declarase anterior că s-a referit la "consecinţele ecologice şi umanitare ale actului terorist rus" şi a subliniat "nevoile urgente ale Ucrainei pentru a face faţă catastrofei" din regiunea Herson.

Oraşele şi satele de pe ambele maluri, atât cel controlat de Ucraina, cât şi cel ocupat de Rusia, au fost inundate. Zelenski a declarat că a convenit, de asemenea, cu Macron să "continue cooperarea în materie de apărare", în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană a oraşelor ucrainene.

Pregătirea piloților ucraineni va avea loc în curând

"Sperăm că pregătirea piloţilor ucraineni va începe cât mai curând posibil", a adăugat el, în timp ce Franţa a promis o pregătire "de bază", fără a avansa tipul de aeronave care ar putea fi livrate şi folosite de Kiev. De asemenea, preşedintele ucrainean i-a mulţumit omologului său francez pentru "sprijinul" acordat în Consiliul de Securitate al ONU şi a discutat despre "formatele de garantare a securităţii pentru Ucraina" înaintea summitului NATO de la Vilnius din iulie.

Pe această temă, Parisul a reafirmat că obiectivul este de a "face progrese decisive nu doar pe teren", în urma contraofensivei aşteptate de Kiev, "ci şi de a consolida şansele unei păci durabile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Macron: Ucraina va primi ajutor "în următoarele ore" pentru a face față dezastrului cauzat de distrugerea barajului Kahovka