Antena Meniu Search
x

Marea Britanie acuză doi bărbaţi de spionaj în favoarea Chinei. Şi Germania a arestat trei spioni ai Beijingului. Ce secrete divulgau

Doi bărbați au fost puși sub acuzare în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Chinei. Cei doi sunt bănuiți că au furnizat, timp de peste un an, secrete de stat "unui stat inamic". Şi Procuratura din Germania a arestat trei suspecţi de spionaj în favoarea Chinei

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 17:36

Marea Britanie acuză doi bărbaţi de spionaj în favoarea Chinei. Şi Germania a arestat trei spioni ai Beijingului
Marea Britanie acuză doi bărbaţi de spionaj în favoarea Chinei. Şi Germania a arestat trei spioni ai Beijingului - Profimedia

Doi bărbați sunt acuzați în Marea Britanie de spionaj pentru China. Christopher Berry, 32 de ani, și Christopher Cash, 29 de ani, vor fi puşi sub acuzare în baza Legii Secretelor Oficiale pentru "furnizarea de informații unui stat străin, China" potrivit autorităţilor britanice care susţin că faptele suspectate sunt "foarte grave". 

Cei doi sunt suspectați că, între decembrie 2021 și februarie 2023, au obținut și dezvăluit informații "într-un scop prejudiciabil siguranței sau intereselor statului, care ar putea fi direct sau indirect utile unui stat străin", potrivit Procuraturii.

Ambii bărbați au fost arestați în martie anul trecut, dar pe durata anchetei au fost eliberați pe cauțiune și vor fi prezentați în fața instanței, vineri. Christopher Cash a fost angajat pe poziția de cercetător de către președintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe, Alicia Kearns, relatează POLITICO

Potrivit BBC, Cash era cercetător în cadrul unei Comisii Parlamentare, implicat în China Research Group, și ar fi avut acces pe lângă mai mulți parlamentari conservatori. Sunday Times scrie că cercetătorul a avut acces la ministrul securității Tom Tugendhat și la președintele comisiei de afaceri externe, Alicia Kearns. 

Pe acelaşi subiect

Germania a arestat trei suspecţi de spionaj în favoarea Chinei

Procuratura din Germania a anunţat luni arestarea a trei cetăţeni germani suspectaţi de spionaj în favoarea Chinei, informează Reuters, citată de Agerpres. Identificaţi doar ca Herwig F. şi Ina F., căsătoriţi, manageri ai unei companii din Dusseldorf, respectiv Thomas R., cei trei colaborau cu serviciul secret chinez pentru a transmite tehnologii utilizabile în scopuri militare, au afirmat procurorii.

Despre Thomas R. s-a mai precizat că era agentul unui angajat al Ministerului Securităţii Statului (MSS) din China. Cei doi soţi au încheiat prin firma lor un acord de cooperare cu o universitate germană. Acesta implica pregătirea unui studiu pentru un partener contractual chinez, privind piese care puteau fi folosite pentru motoare maritime puternice, cum ar fi cele pentru navele de luptă.

Partenerul chinez era angajatul MSS de la care primea ordine Thomas R., a arătat procuratura. Suspecţii au achiziţionat de asemenea din Germania un laser special, în numele MSS şi achitat de acesta, apoi exportat în China fără autorizaţie.

Ambasada chineză la Berlin nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut săptămâna trecută o vizită în China pentru a insista ca Beijingul să garanteze firmelor din Germania acces în condiţii echitabile pe piaţa chineză. El a transmis totodată îngrijorarea provocată în Europa de politicile economice chineze şi de sprijinul Chinei pentru Rusia. 

Săptămâna trecută, doi bărbați au fost reținuți în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei. Au furnizat informații despre bazele americane și plănuiau acte de sabotaj asupra fabricilor de armament, infrastructurii militare și industriale, pentru a submina ajutorul pentru Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie acuză doi bărbaţi de spionaj în favoarea Chinei. Şi Germania a arestat trei spioni ai Beijingului. Ce secrete divulgau