Antena Meniu Search
x

Mărturii după potopul care a lovit centrul Chinei. Un ”tsunami” a inundat galeriile la metrou: ”Mamă, nu o să scap!”

Scene apocaliptice au fost surprinse în centrul Chinei, lovit de un adevărat potop. Străzi şi staţii de metrou au fost acoperite de apă după ce zona a fost lovită de precipitaţii istorice. Cel puțin 25 de persoane au fost ucise și șapte sunt dispărute în capitala provinciei, Zhengzhou. Orașul a fost plasat sub alertă roşie, cel mai înalt nivel pentru meteorologie din China.

de Redactia Observator

la 21.07.2021, 17:34

Un ”tsunami” a inundat galeriile la metrou. Cel puţin 25 oameni au murit şi 7 sunt dispăruţi, dar sunt temeri că bilanțul va crește. Fluviul Galben ameninţă acum să distrugă şi un baraj şi să reverse peste o localitate în care trăiesc 7 milioane de oameni. Presa chineză a descris precipitațiile ca fiind „nemaivăzute în ultimii 1.000 de ani”.  O femeie a fost salvată în ultima clipă dintr-un torent format pe o stradă în Zhengzhou. Un alt bărbat a fost filmat cum este salvat după ce a fost înghiţit de o groapă formată în asfalt.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În Zhengzhou a plouat în 3 zile cât într-un an

Pe acelaşi subiect

Zhengzhou, oraş cu 10 milioane de locuitori aflat la 700 km sud de Beijing, a avut parte în trei zile de ploi cât pentru un an întreg, potrivit serviciilor meteorologice.  Apa a înghiţit rapid canalizări şi a transformat arterele capitalei provinciei Henan în torenţi de noroi. Televiziunea publică CCTV a difuzat miercuri imagini cu locuitori surprinşi împingându-şi vehiculele în apa care le ajungea la brâu. Maşini plutesc în derivă pe străzile transformate în fluvii. Imaginile publicate pe reţelele de socializare au arătat străzi întregi scufundate sub apă și mulțimi de oameni care formează lanțuri umane pentru a se salva de pe drumuri și din clădiri inundate.

Format deasupra regiunii Henan, Taifunul In-Fa a declanşat apocalipsa. Mii de pompieri şi echipaj de urgenţă au fost mobilizaţi din regiunile învecinate în ajutorul localnicilor. 200.000 de oameni au fost deja evacuaţi, dar pericolul e departe de a fi dispărut. Un baraj ameninţă să cedeze şi să inunde o zonă unde locuiesc 7 milioane de oameni.

Sute de oameni și-au văzut moartea cu ochii la metrou: ”Mamă, nu o să scap!”

Pe social media s-au viralizat povești îngrozitoare despre oameni prinși în inundații. Imagini de amator distribuite pe rețelele de socializare au dezvăluit amploarea distrugerii și au lăudat eforturile echipelor de salvarori, cât și intervențiile cetățenilor obișnuiți din oraș. Sute de mașini au fost filmate răsturnate și plutind pe autostrăzi inundate. 

Cele mai alarmante înregistrări au venit de la metroul din oraș, unde torenți de apă maro au umplut stațiile și au intrat în vagoanele de pe una dintre cele șapte linii ale sistemului.  Apa a atins şi un metru jumătate înălţime. Sute de oameni şi-au văzut moartea cu ochii. Multe postări de pe Weibo au fost eliminate sau cenzurate pentru a nu se râspândi. Un clip filmat la stația Shakoulu a arătat cel puțin cinci cadavre pe peron, potrivit The Guardian. 

Într-o postare de pe Weibo, care ulterior a fost ștearsă, o femeie a descris experiența prin care a trecut când vagonul de metrou în care călătorea spre casă s-a oprit. Pasagerilor li s-a spus să plece, dar au fost forțați să se întoarcă din cauza apei care a inundat stațiile: „M-am speriat când apa s-a ridicat la pieptul meu. Mulți oameni au început să sufere dificultăți de respirație. Am auzit pe un pasager din apropiere care vorbea la telefon, dădea familiei detaliile contului ei bancar și m-am gândit că ar trebui să fac la fel ”, a spus ea.

„Mi-au venit în minte multe lucruri, dar mi-a fost greu să exprim. I-am spus mamei numai că „s-ar putea să nu reușesc să scap” și am terminat apelul. Eram în pragul unei căderi nervoase ... Am leșinat din cauza lipsei de aer, m-a trezit apoi telefonul de la mamă, care mi-a spus că salvarea era pe drum. ”

Un alt pasager a povestit pe Weibo că salvatorii au tăiat acoperişul unui tren pentru a permite evacuarea călătorilor. Pagubele sunt estimate la 542 de milioane de yuani (71 de milioane de euro) în toată provincia Henan. Armata a fost chemată pentru ajutor.  200.000 de locuitori au trebuit evacuaţi, a anunţat primarul din Zhengzhou.

Preşedintele Xi Jinping a făcut apel la mobilizare în faţa intemperiilor. "Situaţia este extrem de gravă", a declarat el, potrivit televiziunii naţionale. Transporturile în Henan rămân perturbate, numeroase axe fiind impracticabile. Treizeci de trenuri au fost anulate la Zhengzhou şi 70% din avioanele care decolează şi aterizează pe aeroportul oraşului au fost de asemenea anulate, potrivit site-ului VariFlight. 

Inundaţiile afectează China în mod regulat vara, cu un bilanţ care a ajuns la mai multe mii de morţi în 1998 în regiunea Yangtse, mai la sud. Zhengzhou ca şi Luoyang se află aproape de Fluviul Galben, ale cărui inundaţii au fost adesea mortale de-a lungul istoriei. Oamenii de ştiinţă estimează că şi schimbările climatice agravează riscul de inundaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Mărturii după potopul care a lovit centrul Chinei. Un ”tsunami” a inundat galeriile la metrou: ”Mamă, nu o să scap!”