Antena Meniu Search
x

Galerie foto Talibanii au bătut de trei ori la ușa unei femei. A patra oară, au ucis-o: ”Mama le-a spus că nu mai poate să gătească pentru ei”

Najia, o văduvă de 45 de ani și cu 4 copii, a murit în nordul Afganistanului, în luna iulie. Când au ajuns în provincie, talibanii i-au bătut la ușă de 3 ori pentru a le găti, a patra oară însă când Najia a refuzat, insurgenții au bătut-o crunt și i-au incendiat casa, a povestit Manizha, fiica ei.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 18:33

Tânăra afgană, de 25 de ani, a relatat pentru reporterii de la CNN episodul de teroare, trăit de familia ei după ce talibanii au cererit provincia Faryab din nordul țării. Punând stăpânire pe regiunea unde Manizha locuia alături de mama ei, Najia şi ceilalţi trei fraţi, talibanii au luat cu asalt casa familiei şi au obligat-o pe femeie să gătească zilnic pentru aproximativ 15 persoane.

Timp de trei zile, femeia s-a suspus dorinţelor talibanilor asta până când situaţia financiară nu i-a mai permis să facă acest lucru. Extrem de furioşi, în cea de-a patra zi, militanţii au început să o lovească pe femeie până când aceasta a murit, apoi au incendiat casa cu ajutorul unei grenade. "Mama le-a spus: Sunt săracă, nu îmi pot permite să gătesc pentru voi toţi. Talibanii au început apoi să o bată. Ea s-a prăbușit la pământ și au început să o lovească cu armele pe care le aveau asupra lor", a povestit Manizha. Mama ei a murit din cauza loviturilor. 

Femeia a fost ucisă fără milă

Cei patru copii care au asistat la scenele de groază au ţipat pentru ca talibani să se oprească. În cele din urmă, aceștia au aruncat o grenadă în camera alăturată şi au fugit înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă. Acesta este doar un exemplu din ameninţările cu care se confruntă acum femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat puterea. În 10 zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale ale mai multor provincii, acest lucru fiind posibil după retragerea trupelor americane din țară. Și localnicii au fost surprinşi de rapiditatea cu care talibanii au reuşit să preia controlul. 

Pentru femeile din Afganistan, regimul taliban înseamnă pierderea bruscă și devastatoare a drepturilor dobândite de-a lungul a 20 de ani, cum ar fi dreptul de a munci, de a studia, de a se deplasa singure și chiar de a trăi în pace. Acum, femeile se tem că nu îşi vor mai putea redobândi niciodată aceste drepturi. Când talibanii au condus ultima dată Afganistanul între 1996 şi 2001, au închis şcolile de fete şi au interzis femeilor să lucreze. După ce SUA au invadat Afganistanul în 2001, restricţiile care vizau femeile s-au relaxat. În anul 2009, o lege pentru eliminarea violenţei asupra femeilor a incriminat violul, căsătoria forţată şi a făcut ilegală oprirea femeilor de a lucra sau de a studia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii au bătut de trei ori la ușa unei femei. A patra oară, au ucis-o: ”Mama le-a spus că nu mai poate să gătească pentru ei”