Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile copiilor români care ar fi fost exploatați în filmul austriacului Ulrich Seidl: "Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută. Că sunt blond şi cu ochi albaştri"

Scandal uriaş în lumea filmului: un cunoscut regizor austriac este acuzat că a profitat de mai mulţi copii români. Cei mici ar fi fost folosiţi într-un film despre pedofilie, fără acordul părinţilor, susţin jurnaliştii germani de la Der Spiegel. Copiii, cu vârste între nouă şi şaisprezece ani, ar fi fost racolaţi chiar din şcolii. Regizorul respinge toate acuzaţiile. 

de Redactia Observator

la 05.09.2022, 20:19

Vezi și

Sparta. Un film care spune povestea unui sportiv austriac, mutat în România la 40 de ani. Scenariul urmăreşte drama sa. Îşi părăseşte iubita şi caută un nou început. Ajunge în ţara noastră şi transformă o şcoală veche într-o arenă. Alege câţiva copii şi începe să-i înveţe box şi judo. Aparent, un personaj pozitiv. În realitate, un individ care se luptă să-şi înfrângă înclinaţiile pedofile. 

Bartholomäus Laffert, jurnalist: Părinţilor li s-a spus că este doar un film despre judo şi fotbal. În acest acord nu exista niciun indiciu de pedofilie.

În spatele filmului controversat este regizorul austriac Ulrich Seidl

Bărbatul vine în România în iarna lui 2018 şi caută în satul Necopoi din Satu Mare personajele care să-i spună povestea. Merge la şcoală şi alege băieţi. Părinţii copiilor, oameni modeşti, nu bănuiesc nimic. Unul dintre copii primeşte 1.500 de euro.

Pe acelaşi subiect

Mama unuia dintre copii: Ne-am bucurat că ne dau bani. Am crezut că ajungem şi noi vedete. N-am ştiut despre ce e vorba.

Copil ales pentru rol: Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută de copii. Ba ne-a pus să facem baie, ba... Sunt multe chestii. La şcoală au venit şi ne-au dat un fel de caiet pe care scria dacă vrem să participăm la un film despre doi fraţi şi atât. Şi acum mai ţin minte că eram la ora de educaţie fizică. Ne-a adunat pe toţi în faţa şcolii.

Reporter: Ţi-au spus care au fost criteriile pentru care ai fost ales?

Copil ales pentru rol: Că sunt blond şi cu ochi albaştri. 

Directoarea școlii: Ţin minte că s-au adunat părinţi, copii care să-şi dea acordul. Ei au venit la noi să întrebe. Noi am zis nu fără acordul părinţilor. I-au testat pe copii. 

Filmările încep în vara lui 2019, acasă la unul dintre copii şi la şcoala veche din sat. 

Mama unuia dintre copii: Au tăiat via, în casă au schimbat perdelele, au mutat scaune.

Băieţii ar fi fost puşi în faţa unor experienţe traumatizante. Scene explicite de nuditate şi violenţă în filmul lui Ulrich Seidl

Delia Marinescu, jurnalist: Actorul avea 52 de ani, iar copilul 10 ani. Actorul era complet dezbrăcat şi se rădea în părţile intime şi l-a întrebat şi pe el dacă nu vrea să-şi dea jos chiloţii. El a refuzat.

Părinţii n-au fost niciodată lăsaţi să participe la filmări. Au încercat şi li s-a spus că vor distrage atenţia copiilor. 

Nimeni nu-i pregăteşte pentru rolurile greu de gestionat. Au descoperit, la trei ani distanţă, jurnaliştii de la Der Spiegel. 

Hanna Reissner, jurnalist: Copiii au fost nevoiți să filmeze scene neplăcute cu actori adulți. Ar fi existat și condiții impuse în limba română pentru filmarea cu copii, precum avizul medicilor pediatri și al psihologilor, dar nu au fost respectate.

Bartholomäus Laffert, jurnalist: S-a simțit atât de real. Unul dintre actori, un alcoolic, strigă la copil şi chiar ar fi încercat să-l lovească cu o băutură.

Unul dintre copii ar fi clacat pe platourile de filmare. 

Delia Marinescu, jurnalist: Mama lui plecase dintr-o relaţie abuzivă, cu un tată alcoolic. S-a oprit scena doar când a început să plângă şi a zis eu nu vreau să fac asta, nu vreau să mai filmăm.

Povestea a ajuns la urechile poliţiştilor încă din 2019. Regizorul neagă toate acuzațiile

Se deschide un dosar penal pentru violenţă şi rele tratamente. Sunt audiaţi şase dintre copii. În ianuarie, anul acesta, dosarul este clasat, pe motiv că faptele nu se confirmă. Acum, în preajma premierii peliculei la Festivalul Internaţional de film de la Toronto, jurnaliştii germani reaprind scandalul. Procurorii DIICOT redeschid dosarul.

Simion Ardelean, primar Homoroade: N-au avut niciun acord, nicio solictare de la primărie. Au mai fost două familii, cărora li s-a propus să participe la filmări, au cerut părerea doamnei de la asistenţă socială şi recomandarea a fost să nu facă parte, mai ales că era vorba despre copii. 

Regizorul contestă acuzaţiile. 

Peter Schneeberger, Compania de Radiodifuziune: Ulrich Seidl respinge acuzațiile. Are o carieră de 40 de ani. Nu au existat acuzații împotriva sa niciodată.

Pelicula Sparta a fost finanțată şi de compania publică de radiodifuziune din Austria. Filmele lui Ulrich Seidl -Dog Day, Import Export sau Paradise Love- au fost aplaudate la marile festivaluri de la Veneţia, Cannes sau Berlin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mărturiile copiilor români care ar fi fost exploatați în filmul austriacului Ulrich Seidl: "Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută. Că sunt blond şi cu ochi albaştri"