Antena Meniu Search
x

Video Masacru în Iran. Peste 100 de morţi şi 170 de răniţi într-o dublă explozie la mormântul generalului Qasem Soleimani, asasinat în 2020 de SUA

În Iran, peste 100 de oameni au murit şi alţi 170 au fost răniţi într-un atac terorist, potrivit iranienilor, cu bombe amplasate în apropierea mormântului unui general venerat, ucis într-un atac american cu dronă. Masacrul a avut loc la ceremonia care marca patru ani de la asasinat. Ieri, la Beirut, a fost omorât şi numărul doi al organizaţiei teroriste Hamas.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 19:56

Vezi și

Oraşul Kerman, în sudul Iranului. Exploziile au avut loc În apropierea moscheei Saheb al-Zaman, acolo unde este mormântul generalului Soleimani, ucis într-un atac american cu dronă, acum 4 ani în Irak. Oficialii iranieni spun că bombele ar fi fost detonate de la distanţă. Agenţiile de presă spun că, de fapt, ar fi sărit în aer mai multe canistre cu gaz: prima explozie a fost la 700 de metri de mormânt, iar a doua, câteva minute mai târziu, la un kilometru distanţă. 

Qasem Soleimani, cea mai puternică şi populară figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei

Cristi Barbu, general în rezervă: Şi anul trecut s-a întâmplat tot la comemorarea lui Soleimani să existe o explozie. Poate să fie o acţiune intrinsecă, din interiorul statului iranian. Să nu uităm că ar putea să existe un semnal din partea suniţilor radicali, cei care vin din zona Statului Islamic, dar la fel de bine putem să conexăm acest atac cu un anumit tip de sprijin extern Iranului având în vedere această tensiune fără precedent extrem de periculoasă.

Generalul Gărzii Revoluționare iraniene, Qasem Soleimani era cea mai puternică şi populară figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. A servit în războiul dintre Iran şi Irak din 1980-1988 şi a ajuns conducătorul forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, responsabilă pentru operaţiunile externe ale Republicii Islamiste. La nivel internaţional era considerat terorist, iar în 2020, Trump a ordonat asasinarea lui.

Pe acelaşi subiect

Cristi Barbu, general în rezervă: Cheia va fi desluşirea acestui atac terorist de astăzi din Iran pentru că dacă se doreşte amplificarea situaţiei de către conducerea actuală a Iranului pentru a arăta că Israelul deranjează cel mai mult lucrurile în regiune, atunci lucrurile chiar pot fi extrem extrem de complicate.

Un alt atac a avut loc ieri în Beirut

Un alt incident grav a avut loc, ieri, în suburbia de sud a Beirutului, un atac chirurgical cu dronă - în care patru persoane au murit. Printre care Saleh al-Arouri, numărul 2 în biroul politic al organizaţiei palestiniene Hamas. Agenţiile de presă din Liban susţin că drona ar fi de provenienţă israeliană. Oficialii din Israel au refuzat să comenteze, dar spun că sunt pregătiţi pentru orice. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF: Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Cel mai important lucru este că suntem concentrați și rămânem concentrați pe lupta împotriva Hamas.

Saleh al-Arouri a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas şi a asigurat conducerea facţiunii grupului din Cisiordania.

Serviciile secrete israeliene încearcă de ani de zile să îl ucidă, iar Statele Unite l-au inclus pe lista teroriștilor încă din 2015. În 2018, Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care să ducă la prinderea liderului Hamas. 

Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea degenera

Dacă se va demonstra că Israelul se află în spatele atacului din Beirut, conflictul din Orientul Mijlociu ar putea lua proporţii, spun analiştii. Gruparea şiită Hezbollah şi Irakul s-au angajat să nu lase nepedepsită uciderea liderilor Hamas. 

Cristi Barbu, general în rezervă: Toate acestea duc către o tensiune fără precedent. Nu putem să spunem că lucrurile au scăpat de sub şi că ne aşteptăm la un război regional. 

Lichidarea şefilor Hamas a iscat proteste violente în Ramallah

Palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est au organizat si o grevă generală ca răspuns la uciderea numărului doi al Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Masacru în Iran. Peste 100 de morţi şi 170 de răniţi într-o dublă explozie la mormântul generalului Qasem Soleimani, asasinat în 2020 de SUA