MASACRU în Siria! 100 de oameni AU MURIT şi 400 au fost răniţi în urma unor ATACURI TOXICE. Spitalul unde au fost duşi răniţii a fost BOMBARDAT. Imagini cu impact emoţional
Cel puţin 58 de oameni au murit, marţi, în urma unui presupus atac ”chimic”, comis de forţele guvernamentale conduse de regimul lui Bashar al-Assad, într-un fief rebel şi jihadist din nord-vestul ţării.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Update ora 19:34 - Bilanţul atacurilor chimice de marţi dimineaţă, din Siria, a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, a anunţat Uniunea Organizaţiilor de Salvare şi Îngrijiri Medicale (UOSSM), citată de AFP.
“La 17.15 (18.15 ora României – n.r.), bilanţul atacurilor chimice este de 100 de morţi prin sufocare şi 400 de victime, în urma mai multor atacuri chimice în masă cu gaz toxic, începând din această dimineaţă (marţi – n.r.), în satul Khan Sheikhoun, din sudul regiunii Idleb”, a anunţat organizaţia într-un comunicat.
„Centrul Căştilor Albe de la Khan Sheikhoun, precum şi spitalul Al-Rahme au fost afectate de un atac chimic”, se adaugă în text. „S-au înregistrat aproximativ 40 de atacuri de la 6.30 (7.30 ora României). Acestea continuă în prezent”, a precizat organizaţia.
Cel puţin 58 de oameni au murit, marţi, în urma unui presupus atac ”chimic”, comis de forţele guvernamentale conduse de regimul lui Bashar al-Assad, într-un fief rebel şi jihadist din nord-vestul ţării.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat iniţial că până la 35 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un presupus atac chimic din localitatea Khan Sheikhoun, situată în nord-vestul teritoriilor controlate de rebeli în provincia Idlib.
Bilanţul a început să crească, pe măsură ce victimele - toate civili - decedau ”după ce au fost transportate la spitale”, a precizat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului.
Cel puţin 11 copii se află între persoanele ucise în raidul aerian care a vizat Khan Sheikhan, în provincia Idleb, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Ulterior, spitalul în care erau îngrijiţi răniţi în urma ”atacului toxic” a fost bombardat şi a suferit distrugeri importante, a constatat la faţa locului un corespondent AFP.
Jurnalistul a transmis că bombardamentul a vizat o parte a spitalului şi că a văzut medici fugind printre dărâmături, la acest moment nefiind cunoscut dacă există victime.
Coaliţia naţională, o componentă importantă a opoziţiei siriene, a acuzat ”regimul criminalului Bashar” că a efectuat acest raid cu ”obuze cu gaz chimic”.
Observatorul a precizat că persoanele au decedat din cauza gazului prin sufocare, dar nu a fost în măsură să precizeze care este natura acestui gaz.
Zeci de alţi locuitori aveau probleme respiratorii şi alte simptome.
Observatorul, cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, nu era în măsură nici să spună dacă raidurile au fost efectuate cu avioane ale armatei siriene sau ale Rusiei, aliata regimului.
El spune de obicei că este în măsură să stabilească cui aparţin avioanele în funcţie de tipul aeronavelor, localizarea şi muniţiile acestora.
Surse medicale din oraş au anunţat că victimele aveau stări de leşin şi vomă, potrivit Observatorului.
Membri ai Căştilor Albe sunt surprinşi în imagini stropind răniţii cu apă.
Provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unei alianţe între rebeli şi jihadişti, este vizată frecvent de atacuri aeriene ale regimului şi aviaţiei ruse. Ea a fost vizată, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.
Guvernul sirian dezminte că a folosit arme chimice într-un război care s-a soldat cu peste 320.000 de morţi începând din martie 2011. El a ratificat Convenţia cu privire la interzicerea armamentului chimic în 2013.
În octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide că armata siriană a comit un atac cu armament chimic şi anume clor, la Qmenas, în provincia Idleb, pe 16 martie 2015.
Într-un raport precedent, Comisia de anchetă - Joint Investigative Mechanism (JIM) - a conchis că elicoptere militare au răspândit clor gazos în cel puţin două localităţi ale provinciei Idleb, la Talmenes pe 21 aprilie şi la Sarmine pe 16 martie 2015.
Uniunea Europeană a introdus pe 20 martie pe lista sa neagră patru noi oificiali militari sirieni, acuzaţi că au folosit ”arme chimice împotriva populaţiei civile” în 2014 şi 2015, potrivit unui comunicat.
Sursa: news.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰