Măsuri est-europene în criza francului
Criza francului elveţian determină statele europene să ia măsuri pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au împrumuturi în această monedă
Criza francului elveţian determină statele europene să ia măsuri pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au împrumuturi în această monedă.
Pe lângă români, sunt sute de mii de polonezi, unguri şi croaţi care au probleme din această cauză. Iar guvernele vin cu soluţii diferite.
Croaţii au fost primii care au luat măsuri după aprecierea bruscă a francului elveţian. Un curs valutar fix a fost introdus temporar, timp de un an, pentru a le sări în ajutor cetăţenilor. Este o situaţie fără precedent, spun autorităţile de la Zagreb, mai ales că peste 600 de mii de croaţi au credite în franci elveţieni.
La rândul său, guvernul din Polonia a cerut băncilor să atenueze impactul aprecierii francului elveţian. Asta ca să evite convertirea împrumuturilor în moneda locală, zlotul.
- NYT: Amazon vrea să cumpere TikTok. Oferta de ultim moment, trimisă printr-o scrisoare lui JD Vance
- Primul pas al administraţiei Trump în anexarea Groenlandei: oficialii estimează preţul insulei
- Româncă premiată de Departamentul de Stat din SUA pentru curaj. Melania Trump: "Georgiana exemplifică iubirea în...
- Trump și-ar fi anunțat echipa că Elon Musk va pleca de la Casa Albă în curând
- Moartea lui Val Kilmer. Cum a ajuns să joace ultimul său rol în noul "Top Gun", deși și-a pierdut vocea
Polonia se dezvoltă şi are o economie din ce în ce mai mare, dar puterea ei în sistemul financiar nu este destul de importantă pentru a face faţă acestor schimbări de pe pieţele valutare mondiale.
Polonia nu vrea sub niciun chip să adopte modelul maghiar, care constă în stabilirea unei cotaţii mai mici decât cea de pe piaţa valutară pentru conversia în forinţi a creditelor în moneda elveţiană.
Soluţia maghiară înseamnă fixarea ratei francului la nivelul pieţei, dar, în situaţia actuală, ar putea crea probleme clienţilor. Măsura a salvat împrumuturi de aproximativ 10 miliarde de euro de impactul crizei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰