Antena Meniu Search
x

Măsuri est-europene în criza francului

Criza francului elveţian determină statele europene să ia măsuri pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au împrumuturi în această monedă

Vezi și

Criza francului elveţian determină statele europene să ia măsuri pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au împrumuturi în această monedă.

Pe lângă români, sunt sute de mii de polonezi, unguri şi croaţi care au probleme din această cauză. Iar guvernele vin cu soluţii diferite. 

Croaţii au fost primii care au luat măsuri după aprecierea bruscă a francului elveţian. Un curs valutar fix a fost introdus temporar, timp de un an, pentru a le sări în ajutor cetăţenilor. Este o situaţie fără precedent, spun autorităţile de la Zagreb, mai ales că peste 600 de mii de croaţi au credite în franci elveţieni.

La rândul său, guvernul din Polonia a cerut băncilor să atenueze impactul aprecierii francului elveţian. Asta ca să evite convertirea împrumuturilor în moneda locală, zlotul.

Polonia se dezvoltă şi are o economie din ce în ce mai mare, dar puterea ei în sistemul financiar nu este destul de importantă pentru a face faţă acestor schimbări de pe pieţele valutare mondiale.

Polonia nu vrea sub niciun chip să adopte modelul maghiar, care constă în stabilirea unei cotaţii mai mici decât cea de pe piaţa valutară pentru conversia în forinţi a creditelor în moneda elveţiană.

Soluţia maghiară înseamnă fixarea ratei francului la nivelul pieţei, dar, în situaţia actuală, ar putea crea probleme clienţilor. Măsura a salvat împrumuturi de aproximativ 10 miliarde de euro de impactul crizei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Măsuri est-europene în criza francului