Membrii administraţiei SUA şi oficialii chinezi se vor întâlni pentru prima oară în persoană de la învestirea preşedintelui Joe Biden, în Alaska
Oficiali americani şi chinezi la nivel înalt se vor întâlni pentru prima oară în persoană de la învestirea preşedintelui Joe Biden, săptămâna viitoare, în Alaska.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
- Săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire faţă în faţă între oficialii americani şi chinezi, de la învestirea lui Joe Biden
- Tensiunile dintre Beijing şi Washington au crescut în timpul administraţiei Trump
Secretarul de Stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan se vor întâlni în oraşul Anchorage, din Alaska, cu Yang Jiechi, membru al forului decizional al Partidului Comunist Chinez, şi cu ministrul de Externe Wang Yi.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat miercuri că este important ca administraţia să aibă prima întâlnire cu oficialii chinezi pe pământ american. Ea a adăugat că Blinken şi Sullivan vor participa la întâlnire cu deschidere şi că sunt pregătiţi să discute o gamă largă de subiecte cu partea chineză.
"Întâlnirea va avea loc în urma întâlnirilor secretarului Blinken cu doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi regionali din Tokyo şi Seul", a scris Departamentul de Stat într-un comunicat transmis miercuri.
Blinken urmează să facă prima sa călătorie în străinătate ca secretar de Stat săptămâna viitoare. În februarie, Blinken şi Yang au avut prima lor discuţie telefonică şi au discutat o serie de probleme. Diplomatul american a abordat problema drepturilor omului şi lovitura militară în curs de desfăşurare din Myanmar, în timp ce Yang a cerut Washingtonului să respecte suveranitatea Chinei, potrivit news.ro, care citează surse CNBC.
Tensiunile au escaladat în timpul administraţiei Trump
Tensiunile dintre Beijing şi Washington au crescut în timpul administraţiei Trump şi au escaladat într-un război comercial, în cadrul căruia Washingtonul a interzis companiilor de tehnologie chineze să facă afaceri în Statele Unite.
În ultimii patru ani, administraţia Trump a dat vina pe China pentru o gamă largă de nemulţumiri, între care furtul de proprietăţi intelectuale, practicile comerciale neloiale şi, recent, pandemia de coronavirus.
Joe Biden, care a vorbit cu preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută, a afirmat anterior că abordarea sa faţă de China va fi diferită de cea a predecesorului său, în sensul că va colabora mai strâns cu aliaţii SUA pentru a susţine presiunile împotriva Beijingului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰