Antena Meniu Search
x

Terorist ISIS arestat la Roma. Este din Tadjikistan la fel ca atacatorii care au comis masacrul cu 144 de morţi în Rusia

Poliţia italiană a arestat luni un bărbat din Tadjikistan căutat pentru infracţiuni legate de terorism şi suspectat de a fi membru activ al grupării Statul Islamic. Ilkhomi Sayrakhmonzoda a fost prins în timp ce lua trenul spre spre Roma, relatează La Repubblica. 

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 11:18

Membru ISIS arestat la Roma. Este din Tadjikistan de unde erau 11 din cei 12 terorişti arestaţi în Rusia pentru masacrul cu 144 de morţi
Membru ISIS arestat la Roma. Este din Tadjikistan de unde erau 11 din cei 12 terorişti arestaţi în Rusia pentru masacrul cu 144 de morţi - La Repubblica

Bărbatul, descris drept un fugar vizat de un mandat de arestare internaţional, a fost reţinut după ce a aterizat pe aeroportul Fiumicino de la Roma venind de la Eindhoven, Olanda. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cine este teroristul ISIS arestat în Italia

Pe acelaşi subiect

Dar nu a fost oprit imediat la sosirea în ţară, relatează La Repubblica. Poliția a preferat să-l urmărească pentru a vedea dacă cineva vine să-l ia de la aeroport. Ilkhomi Sayrakhmonzoda era însă singur.

Se ducea la Roma, dar înainte de a se urca în tren a fost arestat. Tânărul de 32 de ani originar din Tadjikistan călătorea cu două mii de euro cash iar poliţia a început o anchetă pentru a afla motivul sosirii lui în capitala italiană.

Autorităţile italiene nu au făcut nicio referire la Rusia sau la atacul terorist de luna trecută petrecut într-o sală de concerte de lângă Moscova, pentru care au fost arestaţi mai mulţi tadjici, scrie Reuters şi ANSA.

Comunicatul poliţiei italiene nu precizează nici ce stat a emis mandat de arestare împotriva cetăţeanului tadjic arestat pe aeroport. El menţionează însă că suspectul folosea mai multe identităţi false, inclusiv din Uzbekistan, Kârgâzstan şi Ucraina.

Bărbatul este născut în 1992, iar în 2014 s-a înrolat ca luptător străin pentru Statul Islamic în Siria, potrivit poliţiei. 

Suspectul a fost arestat în Belgia în 2023

Ilkhomi Sayrakhmonzoda a plecat în Siria în 2014 pentru a lupta împotriva forțelor guvernamentale ale președintelui Bashar al-Assad iar în prezent "pare a fi un membru activ al organizației teroriste numite ISIS", scrie La Repubblica.

Țara sa de origine,Tadjikistan , a fost cea care a lansat alerta cu privire la Sayrakhmonzoda. Din Tadjikistan au venit și 11 dintre cei 12 teroriști ISIS-K arestați de autoritățile ruse pentru masacrul de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova.

Atacul din Rusia a fost imediat revendicat de ISIS care a publicat o poză şi o filmare cu atacatorii, dar Moscova insistă că în spatele teroriştilor s-ar afla Ucraina şi serviciile occidentale, fără a aduce dovezi solide în acest sens. 

A fost arestat în Belgia în iulie 2023, în timpul unei operațiuni anti-terorism care a implicat şi autorităţile Olanda și Germania. La scurt timp, însă, a fost eliberat din închisoare. A fost arestat şi în Ucraina pentru trafic de arme

Sayrakhmonzoda a reuşit să evite de-a lungul anilor să fie prins cu ajutorul a numeroae pseudonime, naționalități și date de naștere diferite, inclusiv din Uzbekistan, Kârgâzstan şi Ucraina.

Poliția de frontieră italiană a monitorizat timp de o lună toate zborurile care soseau din Belgia și Olanda pentru a-l prinde. Aveau informaţii clare că urma să ajungă în Italia. 

ISIS-K ameninţă Europa: "Cine urmează după Moscova?"

De la începutul lui 2024, ISIS-K a lansat atacuri teroriste soldate cu morţi în Iran și Turcia. Mai multe tentative de atentate ale ISIS-K au fost dejucate în Europa. Au fost efectuate arestări în Austria, Franța, Germania și Olanda.

La patru zile după atacul de la Moscova, al-Battar Media, afiliată ISIS, a publicat un mesaj prin care amenința Italia, Franța, Spania și Marea Britanie: "Cine urmează după Moscova?" Atât Franța, cât și Italia au crescut de atunci nivelul amenințării teroriste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Terorist ISIS arestat la Roma. Este din Tadjikistan la fel ca atacatorii care au comis masacrul cu 144 de morţi în Rusia