Antena Meniu Search
x

Atac terorist la Moscova. Putin promite că în final Rusia va afla "cine se află de fapt" în spatele atentatului cu 144 de morţi

Atac terorist la Moscova. Vladimir Putin a promis că Rusia va afla în cele din urmă cine se află în spatele atacului terorist de la săla de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise cel puţin 144 de persoane pe 22 martie. Kremlinul a recunoscut că atentatul a fost comis de jihadişti extremişti, dar acuză că aceştia au fost finanţaţi de Ucraina şi serviciile occidentale fără a prezenta dovezi. Presa occidentală a demontat aceste acuzaţii despre care spune că sunt pretexte pentru a învinovăţi Ucraina şi vorbeşte despre un eşec al serviciilor ruseşti de securitate care nu au reușit să oprească cel mai mare atentat din ultimii 20 de ani deşi au primit mai multe avertismente

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 16:57

Atac terorist la Moscova. Putin promite că în final Rusia va afla "cine se află de fapt" în spatele atentatului cu 144 de morţi
Atac terorist la Moscova. Putin promite că în final Rusia va afla "cine se află de fapt" în spatele atentatului cu 144 de morţi - Profimedia

"Categoric vom ajunge la cei care de fapt l-au ordonat", a spus Putin la o întâlnire cu oficiali din Ministerului de Interne rus. "Am plătit un preţ greu, iar întreaga analiză a situaţiei trebuie să fie extrem de obiectivă şi profesionistă", a indicat liderul de la Kremlin.

Atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (ISIS), în timp ce ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (EI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Mai bine de jumătate dintre ruşi sunt convinși că Ucraina este implicată

Rusia a admis că atentatul a fost într-adevăr comis de islamişti, dar încă nu a elucidat cu dovezi motivaţia şi dacă în spatele atentatului există şi alţi actori. Moscova susţine totuşi că ar exista o implicare ucraineană şi că ar deţine dovezi privind finanţarea teroriştilor de către Kiev, acuzaţie dezminţită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Cei patru terorişti, toţi cetăţeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk. Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o "fereastră" pentru a trece graniţa.

"Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici la teroare şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a declarat lunea trecută preşedintele rus. "Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a accentuat el. 

Potrivit unui sondaj citat de Financial Times, mai mult de jumătate din cetățenii Rusiei sunt convinși că Ucraina este implicată în atacul terorist comis de ISIS la Moscova, deși Kremlinul nu a prezentat nicio dovadă concretă în acest sens.

The New York Times a dezvăluit săptămâna trecută că serviciile americane i-au alertat în martie pe ruşi despre potenţialul unor atacuri teroriste, dar nu au oferit detalii pentru a nu pune în pericol sursele sau metodele lor de colectare a informaţiilor. Potrivit NYT, nici ruşii nu au avut încredere în avertismentele agenţiilor străine de informaţii din cauza tensiunilor pe fondul războiul din Ucraina. 

Publicaţia americană a mai subliniat şi că alţi factori probabili sunt faptul că Vladimir Putin a deturnat aparatul intern de securitate pentru a-l folosi la represiunea politică, precum și concentrarea sa pe cruciada împotriva Ucrainei și a Occidentului care au distras atenţia. 

Reuters: Iranul a avertizat Rusia despre o ameninţare de securitate 

Potrivit Reuters, Iranul a avertizat Rusia despre riscul "unei operațiuni teroriste majore" pe teritoriul său cu câteva zile înaintea atacului de la Moscova.

"Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit Moscovei informații despre un posibil atac terorist de amploare în interiorul Rusiei. Aceste informații au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu atacurile letale cu bombă  din Iran", a transmis un oficial sub protecția anonimatului. 

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de terorism 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins luni drept "cinice" acuzaţiile de terorism formulate de Ministerului rus de Externe şi cererea de a fi predaţi Rusiei şeful acestui serviciu ucrainean şi alte persoane suspectate de Moscova a fi implicate în atacul de la Crocus City Hall. 

"Încercând să amintească normele de drept internaţional, respectiv convenţia asupra combaterii terorismului, Ministerul de Externe rus uită că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care se află oficial pe lista internaţională a persoanelor căutate" de Tribunalul Penal de la Haga, afirmă SBU.

"Declaraţiile despre terorism sunt în mod special cinice când vin tocmai dinspre ţara teroristă având în spate aniversarea eliberării (oraşului) Bucea" în regiunea Kiev şi "atrocităţile pe care ruşii le-au comis acolo", adaugă serviciul ucrainean, după ce MAE rus a anunţat că a transmis către autorităţile ucrainene, "în baza convenţiei asupra atentatelor teroriste comise cu bombe şi a convenţiei asupra finanţării terorismului, cererea de arestare şi predare imediată a tuturor persoanelor implicate în atentate".

În acest timp, Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR) a sugerat că atentatul din 22 martie ar face parte din seria de atacuri lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv bombardamentele de artilerie asupra regiunilor ruse Belgorod şi Kursk învecinate cu teritoriul ucrainean.

"Regimul de la Kiev duce de mult timp un război terorist în toată regula împotriva ţării noastre, despre care vorbesc deschis reprezentanţii săi", afirmă SVR într-un comunicat emis luni, în care sunt menţionaţi şeful serviciului militar de informaţii ucrainean, Kirilo Budánov, şi directorul SBU, Vasili Maliuk, a cărui predare a fost cerută de către MAE rus.

"Este evident că Statele Unite, prin albirea regimului de la Kiev şi ajutorul pe care i-l oferă, se expun riscului de a fi suspectate de implicare în terorismul internaţional", mai afirmă SVR, în timp ce Moscova atrage atenţia că în atacurile asupra teritoriului rus armata ucraineană foloseşte "activ" informaţii din sateliţi furnizate de serviciile secrete americane.

Serviciul de Informaţii Externe rus denunţă de asemenea o campanie occidentală de dezinformare al cărei obiectiv este să asigure că Rusia se află "în vizorul" grupării Stat Islamic (ISIS) din cauza războiului din Cecenia, susţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi contactelor cu talibanii (care sunt adversari ai ISIS).

"Administraţia (preşedintelui SUA) Joe Biden şi-a intensificat eforturile de a crea o imagine distorsionată asupra atacului terorist comis pe 22 martie în Rusia" şi încearcă să promoveze în jurul aliaţilor lor ipoteza participării Statului Islamic din Provincia Khorasan (ISPK) în atentatul de la Moscova, cu obiectivul de a elimina "orice suspiciune" asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi anturajului acestuia, mai estimează SVR.

La rândul său, Comitetul rus de anchetă a anunţat luni că va investiga posibila implicare a Ucrainei, Statelor Unite şi a altor ţări occidentale în organizarea, finanţarea şi comiterea de atentate teroriste contra Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Atac terorist la Moscova. Putin promite că în final Rusia va afla "cine se află de fapt" în spatele atentatului cu 144 de morţi