Antena Meniu Search
x

Mii de artişti cer ca pavilionul Israelului să fie exlus de la Bienala de la Veneţia. Reacţia ministrului italian al Culturii: "protestul este ruşinos"

Ministrul italian al Culturii Gennaro Sangiuliano a declarat, marţi, că Bienala de la Veneţia nu va exclude o prezenţă israeliană în acest an, chiar dacă mii de artişti au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau ca festivalul să facă acest lucru.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 11:05

Mii de artişti cer ca pavilionul Israelului să fie exlus de la Bienala de la Veneţia. Reacţia ministrului italian al Culturii: "protestul este ruşinos"
Mii de artişti cer ca pavilionul Israelului să fie exlus de la Bienala de la Veneţia. Reacţia ministrului italian al Culturii: "protestul este ruşinos" - Profimedia

Scrisoarea respectivă a numit prezentarea Israelului la festivalul de artă un "Pavilion genocidar" şi a acuzat Bienala că "oferă o platformă unui stat de apartheid genocidar". De asemenea, în scrisoare se mai spunea că Bienala a dat dovadă de un "dublu standard", comentând invazia Rusiei în Ucraina în 2022, dar nu a emis încă o declaraţie despre Gaza, unde aproape 30.000 de persoane au fost ucise de la atacul Hamas din 7 octombrie din Israel.

Răspunsul ministrului italian al Culturii

Foşti şi actuali participanţi la Bienala de la Veneţia au semnat scrisoarea deschisă, la fel ca şi laureaţii Premiului Turner şi alţi artişti de renume.

În timp ce Bienala nu a răspuns încă, ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a părut să sugereze că Pavilionul israelian va continua aşa cum a fost planificat, scrie news.ro.

Pe acelaşi subiect

Într-o declaraţie concisă trimisă miercuri, Sangiuliano a calificat scrisoarea drept "ruşinoasă" şi a afirmat că cei care au semnat-o au ameninţat să anuleze o cultură a libertăţii în Italia.

"Israelul nu numai că are dreptul de a-şi exprima arta, dar are şi datoria de a oferi mărturii despre poporul său tocmai într-un moment ca acesta, când a fost atacat cu sânge rece de terorişti nemiloşi", a scris el. "Bienala va fi întotdeauna un spaţiu al libertăţii, al întâlnirii şi al dialogului, nu un spaţiu al cenzurii şi al intoleranţei. Cultura este o punte între oameni şi naţiuni, nu un zid despărţitor".

Art Not Genocide Alliance, grupul din spatele scrisorii deschise, a declarat pe reţelele de socializare: "Cultura nu este o 'punte între popoare şi naţiuni' atunci când o naţiune este implicată în eliminarea alteia, ai cărei cetăţeni sunt ţinuţi în spatele unui zid de divizare".

Israelul are un pavilion la Bienala de la Veneţia din 1950 şi este una dintre naţiunile care expune în mod regulat la festival într-o structură dedicată ţării. Anul acesta, artista Ruth Patir va reprezenta Israelul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Mii de artişti cer ca pavilionul Israelului să fie exlus de la Bienala de la Veneţia. Reacţia ministrului italian al Culturii: "protestul este ruşinos"