Antena Meniu Search
x

Mii de palestinieni din Gaza care lucrează în Israel au fost reţinuţi. Nu au fost prezentate motivele reţinerilor

Război Israel - Hamas. Circa 4.000 de palestinieni din Fâşia Gaza, dar care au locurile de muncă în Israel, au fost arestaţi de autorităţile israeliene după declanşarea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas şi nu se cunosc în prezent motivele arestării lor şi nici unde sunt reţinuţi, au semnalat luni mai multe organizaţii neguvernamentale, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 23.10.2023, 18:13

Mii de palestinieni din Gaza care lucrează în Israel au fost reţinuţi. Oamenii lucrau in Israel şi nu au fost prezentate motivele reţinerilor
- Profimedia

Circa 17.000 de persoane din Fâşia Gaza au permise de muncă în Israel, dar autorităţile israeliene le-au revocat după atacul Hamas din 7 octombrie. De atunci, mii dintre aceşti palestinieni au fost strămutaţi către Cisiordania ocupată şi mulţi au fost arestaţi de forţele de securitate israeliene, potrivit ONG-urilor Adalah, Medici pentru Drepturile Omului, Hamoked şi Comitetul Public împotriva Torturii în Israel.

Unde s-ar afla cei reţinuţi

"Au fost închişi fără niciun contact cu lumea exterioară, fără nicio reprezentare legală, fără ordin judiciar, fără limite de timp şi fără un statut legal clar", semnalează într-un comunicat comun aceste ONG-uri, care precizează că au fost contactate din Fâşia Gaza de către familiile palestinienilor arestaţi, dar "autorităţile israeliene au refuzat să ofere informaţii despre locul unde sunt reţinuţi cei dragi". Prin urmare, ONG-urile cer Israelului să "ofere informaţii despre locul unde se află toţi deţinuţii şi prizonierii, în virtutea obligaţiilor legale", şi denunţă aplicarea de "măsuri arbitrare şi punitive faţă de toţi palestinienii".

Potrivit presei locale, aceşti mii de palestinieni din Fâşia Gaza daţi dispăruţi de familii s-ar afla în închisoarea Ofer din Cisiordania ocupată şi în baze militare israeliene, în timp ce forţele israeliene continuă raziile extinse în care arestează palestinieni pe care-i suspectează de colaborare cu Hamas. Armata israeliană a confirmat până în prezent circa 800 de astfel de arestări în Cisiordania, dintre care peste 500 sunt palestinieni consideraţi afiliaţi ai Hamas.

Postul de ştiri israelian Canal 12 afirmă că Israelul investighează dacă în rândul palestinienilor din Fâşia Gaza care lucrează în Israel există persoane care au participat la atacul Hamas din 7 octombrie ori au furnizat informaţii grupării islamiste. Pentru a obţine permisul de muncă în Israel, palestinienii trebuie mai întâi să treacă de verificările de securitate israeliene care să ateste că nu au legături cu Hamas sau cu alte miliţii din Fâşia Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Mii de palestinieni din Gaza care lucrează în Israel au fost reţinuţi. Nu au fost prezentate motivele reţinerilor