Antena Meniu Search
x

Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: Sunt necesare pentru ''pacea socială''

Ministrul german al economiei Robert Habeck a declarat joi că nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie din Rusia, întrucât acestea sunt necesare pentru a menţine ''pacea socială'' în Germania, ţară care va suferi repercusiuni semnificative în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia asupra Ucrainei, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 18:15

Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: Sunt necesare pentru ''pacea socială''
Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: Sunt necesare pentru ''pacea socială'' - Profimedia

Robert Habeck a amintit într-o declaraţie acordată presei la Berlin că Germania importă din Rusia 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune şi 35% din consumul său de petrol. ''Aspiraţia noastră este să reducem dependenţa (faţă de Rusia) cât mai repede posibil prin renunţarea la energiile fosile şi câştigarea suveranităţii energetice, dar ce s-a făcut în ultimii ani, crescând dependenţa, nu se poate schimba în câteva zile sau luni'', a explicat ministrul membru al partidului Verzilor.

Este aşadar necesar ''să menţinem deschisă opţiunea'' de a importa energie din Rusia, pentru ca preţurile să nu crească şi mai mult şi pentru că trebuie ''să asigurăm stabilitatea socială în Germania'', a argumentat el. Robert Habeck a evocat drept posibile soluţii pentru mai târziu diversificarea surselor de import şi construirea de noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) - deşi aceste gaze sunt mai scumpe - şi constituirea de rezerve strategice de gaze şi cărbune pentru iarna următoare.

Întrebat despre continuarea activităţii centralelor nucleare pe care Germania şi-a planificat să le scoată din funcţiune anul acesta, ministrul german ecologist a răspuns că, în pofida convingerilor sale, dacă o asemenea măsură poate fi de ajutor în reducerea dependenţei Germaniei faţă de importurile energetice din Rusia, atunci ea ar trebui studiată.

Deocamdată, el a admis că sancţiunile occidentale impuse Rusiei ca represalii după agresiunea contra Ucrainei vor avea ''repercusiuni importante'' asupra economiei Germaniei, iar unele se fac deja simţite, acestea adăugându-se efectelor pandemiei COVID-19 şi penuriilor din unele lanţuri de aprovizionare mondiale. Mai mult, ministrul german a precizat că din totalul de circa 20 de miliarde de euro investiţi de companiile germane în Rusia numai 7,4 miliarde au acoperire prin asigurări, astfel că guvernul de la Berlin va acorda unele ajutoare companiilor afectate prin programe de creditare cu dobânzi mici.

În urma sancţiunilor masive împotriva Rusiei, unele mari companii germane au anunţat că-şi suspendă operaţiunile în această ţară şi livrările de mărfuri. Unele industrii, precum cea auto, sunt afectate în plus de probleme de aprovizionare cu materiale şi componente în urma întreruperii activităţii unor furnizori din Ucraina.

Ambasadorul acestei ţări la Berlin, Andrii Melnic, a cerut tot joi guvernului german să interzică toate importurile de materii prime din Rusia. Conform unui sondaj publicat săptămâna trecută de tabloidul Bild, aproape două treimi dintre cetăţenii germani intervievaţi (64%) au spus că nu sunt dispuşi să plătească preţuri mai mari în Germania ca rezultat al sancţiunilor împotriva Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: Sunt necesare pentru ''pacea socială''