Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fiecare zi de război aduce noi scumpiri. Preţul gazelor a atins un nivel record în Europa

Cu fiecare zi de conflict carburanţii sunt tot mai scumpi. De când a început războiul, preţurile cresc constant, iar situaţia nu pare că se va îmbunatăţi prea curând, mai ales că barilul de petrol a ajuns la un preţ record pentru ultimii opt ani. Conflictul din Ucraina provoacă şi în România scumpiri în lanţ pe care le vom resimţi şi mai acut din această primăvară.

de Mădălina Chiţac

la 03.03.2022 , 22:22

Prețul petrolului a crescut din nou și a atins 113 dolari pe baril. Iar asta se vede deja la benzinării.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: De când a izbucnit războiul din Ucraina, preţurile carburanţilor de la staţiile de alimentare de la noi din ţara tot cresc. acum un litru de benzină se vinde cu peste 7,3 lei, la fel şi unul de motorina. iar în ceea ce priveşte cărburanţii premium, aceştia au depăşit un nou record. spre exemplu, la staţia de alimentare din spatele meu, un litru de benzină premium costă acum 8 lei.

Explozia preţurilor de la pompă declanşează un întreg val de scumpiri. Deja companiile de curierat spun că vor fi nevoite să perceapă taxe mai mari.

Vezi și

Elena Andrei, director comercial firmă curierat: Odată cu preţul acesta crescut, în medie, o maşina consumă 100-120 de ron pe zi. şi ţinând cont de faptul că avem 1.500 de maşini, puteţi să faceţi un calcul simplu.

Pe acelaşi subiect

Va fi şi mai rău, pentru că preţul barilului de petrol va continua să se ducă în sus.

Adrian Măniuţiu, analist economic: Specialiştii din domeniu estimează o creştere de încă 25-28% probabil până în toamnă.

Şi la gazele naturale situaţia e gravă. Preţul lor a atins un nivel record în Europa. 215 dolari pe megawatt oră, cu 60% mai mult faţă de sfârşitul săptămânii trecute.

Radu Dudău, specialist energie: Tot comertul cu energie al federaţiei ruse e foarte incert. sub semnul intrebării. Aceasta incertitudine are acest efect, al creşterii preţurilor pe toate hub-urile europene. noi, tot ce importam, importam din federaia rusă.

Nici cerealele nu scapă de scumpiri.

Cezar Gheorghe, consultant comerţ cereale: Cotaţiile din portul Constanţa sunt la nivel de 350 de euro pe tonă. ceea ce ne indică o lipsă a ofertei, din cauza bazinului mării negre şi din cauza conflictului care e în zona.

Adică o creştere de preţ de aproape 90 de euro, în doar câteva zile.

Cezar Gheorghe, consultant comerţ cereale: Porumbul a venit după grâu. are un decalaj de minim 20 de euro, în spatele grâului. în portul Constanţa se plăteste 320-330 de euro pentru porumb.

Asta înseamnă alimente mai scumpe, chiar şi cu 20%.

Adrian Măniuţiu, analist economic: Trebuie să ne gândim ca la un efect de domino. dar de data asta în spirală. Războiul accentueaza ceva ce a pornit şi s-a fundamentat în perioada pandemiei. o inflaţie în creştere. Adăugând aici problema din zona alimentară, inflaţia alimentară, provocată de preţul crescut al cerealelor.. Toate acestea construiesc un ecosistem al scumpirilor.

Pe care le vom resimţi chiar din această primăvară. În zona euro, inflaţia a urcat la 5,8% în luna februarie. La noi, e deja 8,4%

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Fiecare zi de război aduce noi scumpiri. Preţul gazelor a atins un nivel record în Europa