Antena Meniu Search
x

Rusia amenință Germania: Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile

Decizia Germaniei de a îngheţa certificarea gazoductului Nord Stream 2 este inacceptabilă şi va conduce la prejudicii irevocabile în relaţiile bilaterale, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Rusiei, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 17:46

Rusia amenință Germania. Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile
Rusia amenință Germania. Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile - Profimedia

Decizia ar conduce de asemenea la o creştere inevitabilă şi rapidă a preţului gazelor, a adăugat ministerul, relatează Agerpres. Germania a oprit luna trecută proiectul gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică, conceput pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct în Germania, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Investitorii Nord Stream 2 au dreptul de a intenta proces împotriva Berlinului, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia RIA Novosti. "Răspunderea pentru consecinţele acestor acţiuni ilegitime, care pun sub semnul întrebării reputaţia Germaniei ca partener economic străin de încredere, revine în întregime părţii germane. În acest sens, investitorii proiectului au un drept inalienabil de a formula pretenţii împotriva Berlinului la nivel internaţional în instanţele de arbitraj pentru despăgubiri", a explicat Zaharova într-un comentariu pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa

Miercuri, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record pe parcursul zilei de 185 euro pe tonă, depăşind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.

Pe acelaşi subiect

Rusia primeşte încă o lovitură în plin: Shel îşi vinde toate investiţiile din Rusia

Gigantul energetic Shell a anunţat că îşi vinde toate investiţiile din Rusia. Compania britanică renunţă la toate societăţile mixte pe care le deţine împreună cu producătorul Gazprom. De asemenea, Shell renunţă la o facilitate operată împreună cu Gazprom, vinde participaţia de 50 la sută în două proiecte petroliere din Siberia şi se retrage din proiectul Nord Stream 2.

Compania britanică ar fi urmat să fie partener de finanţare în acest proiect. Retragerea din Rusia nu se face fără pierderi financiare mari pentru Shell. Prin renunţarea la investiţii, compania britanică va pierde aproximativ trei miliarde de dolari. Iar compania care construia Nord Stream 2 ia in calcul falimentul, potrivit Reuters.

Firma elveţiană care gestionează Nord Stream 2 şi-a declarat insolvenţa. Cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi

Societatea Nord Stream 2 AG, o firmă cu sediul în cantonul elveţian Zug, s-a declarat în insolvenţă iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi, a declarat marţi responsabilul economic cantonal Silvia Thalmann-Gut, informează AFP.

"Am fost informaţi astăzi (marţi) că această societatea nu mai poate funcţiona...a fost nevoită să se declare în insolvenţă iar angajaţii au primit înştiinţarea de concediere", a explicat Silvia Thalmann-Gut pentru postul public de televiziune SRF. Societatea nu a putut pune în practică un plan social "pentru că este insolvabilă", a precizat responsabilul cantonal.

Nord Stream 2 AG este compania care a gestionează gazoductul Nord Stream 2 şi săptămâna trecută a fost sancţionată de SUA, după ce Rusia a recunoscut independenţa celor două provincii separatiste din estul Ucrainei. Nord Stream 2 AG este înregistrată în Elveţia dar este deţinută de grupul energetic rus Gazprom. Gigantul rus a plătit jumătate din costurile construirii conductei Nord Stream 2, estimate la 11 miliarde de dolari, iar cealaltă jumătate de partenerii din acest proiect: Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall DEA.

După invadarea Ucrainei de către Rusia mai multe companii importante, inclusiv o serie de mari companii petroliere, au anunţat că îşi vor vinde operaţiunile din Rusia. La începutul lunii septembrie 2021, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul "gaz tehnic", în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

Însă, săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Autorizaţia eliberată de autorităţile germane este una dintre ultimele etape înainte ca gazoductul Nord Stream 2 să poată fi pus în serviciu, având în vedere că lucrările de construcţie s-au terminat. Ulterior, Comisia Europeană urmează să se pronunţe la rândul său asupra autorizării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia amenință Germania: Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile