Antena Meniu Search
x

Moartea leului Cecil a ajuns în fața justiției din Zimbabwe

Justiția din Zimbabwe a acuzat miercuri un mare organizator de vânători de tip safari după urmărirea și uciderea leului Cecil care a declanșat un val de indignare în întreaga lume, în cadrul unei audieri la care a lipsit de la apel vânătorul, un bogat stomatolog american

Justiția din Zimbabwe a acuzat miercuri un mare organizator de vânători de tip safari după urmărirea și uciderea leului Cecil care a declanșat un val de indignare în întreaga lume, în cadrul unei audieri la care a lipsit de la apel vânătorul, un bogat stomatolog american

Pus sub acuzare pentru că "nu a oprit o vânătoare ilegală", Theo Bronkhorst a fost eliberat pentru o cauțiune de 1.000 de dolari de judecătorul Lindiwe Maphosa, în așteptarea procesului său care va începe la 5 august.

"Eliberarea sub cauțiune este acordată cu condiția ca acuzatul să se prezinte de trei ori pe săptămână la poliție, să rămână la adresa sa actuală și să predea pașaportul către autorități", a precizat judecătorul, potrivit Agerpres.

Celălalt acuzat, compatriotul său Tyrone Sincer Ndlovu, proprietarul fermei unde a fost găsit trupul animalului, va apărea joi în fața aceleiași instanțe din Hwange pentru că a autorizat o vânătoare ilegala pe terenurile sale.

Poliția a formulat inițial acuzația de "braconaj" împotriva celor doi bărbați.

Marele absent de la această audiere amânată timp de câteva ore pentru consultări pentru determinarea tarifelor a fost vânătorul american Walter James Palmer, care a părăsit Zimbabwe înainte de scandalul care a izbucnit.

Potrivit unei surse apropiate cazului, el a petrecut o săptămână în Zimbabwe la începutul lunii iulie și după plecarea sa autoritățile parcului și apărătorii mediul natural au intrat în alertă cu privire la decesul leului, remarcabil pentru coama sa neagră comună pentru leii abisinieni endemici în Etiopia, dar rari în Africa de vest.

Cecil era atracția umărul unu a Parcului Național Hwange până la moartea sa la începutul lunii iulie. Expediția în urma căreia Cecil a fost ucis a costat 50.000 de dolari.

Leul Cecil a fost ademenit de vânători în afara parcului prin marcarea olfactivă a unui teren prin târârea unui animal mort. Organizatorii partidei de vânătoare au așteptat căderea nopții când leul a ieșit din parc să se hrănească și l-au rănit cu o săgeata trasă dintr-un arc. Le-a mai luat apoi 40 de ore să-l urmarească și să-l împuște, potrivit lui Johnny Rodrigues, șeful agenției de conservare a naturii din Zimbabwe, citat de news.sky.com.

Leul în vârstă de 13 ani a fost apoi decapitat și jupuit. Cecil avea la gât un dispozitiv de urmărire instalat de unitatea de cercetare a conservării faunei de la Universitatea Oxford, pe care vânătorii au încercat fără succes să îl distrugă. Acest dispozitiv a stat la baza descoperirii uciderii leului Cecil.

Întrebat de AFP, un prieten al familiei Bronkhorst, Ian Ferguson, a apărat teza unui accident. "Theo Bronkhorst este un mare profesionist, un gentleman și un protector al naturii mai presus de orice suspiciune", el a spus.

"A fost doar un accident teribil și foarte, foarte nefericit. El a mers imediat să raporteze cazul autorităților parcului", a adăugat prietenul de familie citat de AFP.

Cecil, preferatul a zeci de mii de fani de fotografii de safari care vizitează Hwange în fiecare an, a fost masculul dominant al parcului, unde s-a și născut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Moartea leului Cecil a ajuns în fața justiției din Zimbabwe