Antena Meniu Search
x

Video Joe Biden vizitează, 20 de ani mai târziu, locurile unde s-au prăbuşit avioanele deturnate pe 11 septembrie. "Copiii au crescut fără părinți, iar părinții au suferit fără copii"

Joe Biden comemorează, sâmbătă, împlinirea a 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. În această zi tristă, de rememorare a haosului şi terorii resimţite de americani când avioanele deturnate au lovit turnurile gemene, președintele Statelor Unite va vizita locurile în care aeronavele s-au prăbuşit, aducând un omagiu victimelor atacului devastator.

de Redactia Observator

la 11.09.2021, 12:10

Joe Biden, în drum spre New York, la comemorarea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie
Joe Biden, în drum spre New York, la comemorarea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie - Profimedia

Preşedintele SUA Joe Biden îşi începe ziua la New York, unde va participa la o ceremonie organizată chiar acolo unde se aflau cândva turnurile gemene ale World Trade Center, vizate de atacul din 11 septembrie 2001. Apoi, va călători în Shanksville, Pennsylvania, pe câmpul unde cu 20 de ani în urmă se prăbuşea zborul United 93. La bordul avionului, pasagerii i-au împiedicat pe atacatori să doboare o nouă ţintă, cu preţul propriilor vieţi, relatează Reuters. În cele din urmă, Biden se va întoarce în Washington, pentru a vizita Pentagonul, simbolul puterii militare americane lovit în ziua fatidică de 11 septembrie de un alt avion folosit pe post de rachetă.

Ceremoniile au loc la scurt timp după retragerea trupelor militare americane din Afganistan, după un război de 20 de ani împotriva reţelei teroriste Al Qaeda, responsabilă de atacurile de la World Trade Center. Deşi preşedintele SUA nu a anunţat că va face declaraţii în niciunul din siturile vizitate sâmbătă, Joe Biden a publicat vineri un videoclip în care îşi exprimă regretul pentru cele întâmplate pe 11 septembrie 2001 şi transmite condoleanţe familiilor celor decedaţi în atac. De asemenea, preşedintele american a subliniat, încă o dată, unitatea naţională de care au dat dovadă cetăţenii în urma tragicului eveniment. "Este foarte greu. Fie că este primul an sau al 20-lea, acei copii au crescut fără părinți, iar părinții au suferit fără copii", a declarat Biden, insistând asupra faptelor eroice care s-au remarcat în acea zi. "Am văzut, de asemenea, ceva extrem de rar: un adevărat sentiment al unității naționale", a mai spus Biden.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În ciuda promisiunii preşedintelui democrat, care s-a angajat să le asigure americanilor o astfel de unitate după ce s-a instalat la Casa Albă, țara rămâne profund divizată politic, scrie Reuters. Vizitarea unuia din cele trei situri istorice, dedicate comemorării atacurilor din 11 septembrie, este o practică des întâlnită în rândul preşedinţilor americani. Anul acesta, însă, Biden şi-a propus să facă un tur complet al locurilor care, două decenii mai târziu, amintesc povestea unei tragedii. "Președintele consideră că este important să viziteze fiecare dintre aceste trei situri pentru a comemora viețile pierdute, sacrificiile făcute într-o zi care a afectat milioane de oameni din toată țara, dar cu siguranță şi multe alte persoane din acele comunități", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Biden priveşte evenimentele petrecute pe 11 septembrie şi prin prisma experienţei personale, întrucât ştie cum este să pierzi persoane dragi "Indiferent cât timp trece - iar aceste comemorări aduc înapoi trecutul dureros - parcă am fi primit veştile cu câteva clipe în urmă. Astfel, în această zi, Jill (n.r. soţia lui Joe Biden) şi cu mine vă transmitem dragostea noastră", a mai spus prşedintele SUA.

Luna trecută, familiile mai multor victime decedate în urma atacurilor din 11 septembrie i-au cerut lui Biden să renunțe la evenimentele comemorative la împlinirea a 20 de ani de la eveniment, dacă nu declasifică o serie de documente legate de implicarea liderilor din Arabia Saudită în actul terorist. Cu o săptămână în urmă, președintele a ordonat Departamentului Justiției să revizuiască documentele din ancheta FBI privind atacurile spre a putea fi publicate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Joe Biden vizitează, 20 de ani mai târziu, locurile unde s-au prăbuşit avioanele deturnate pe 11 septembrie. "Copiii au crescut fără părinți, iar părinții au suferit fără copii"