Momentul ciudat în care ruşii "îşi bombardează" singuri oraşul Belgorod. O maşină a fost aruncată pe acoperişul unei clădiri. VIDEO
S-a dat alarma noaptea trecută în Rusia, după ce o bombă a căzut în oraşul Belgorod, situat în apropierea graniței cu Ucraina. Explozia a stârnit panică în rândul celor 400.000 de locuitori. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o bombă loveşte o intersecţie şi face un crater 20 de metri în centrul oraşului. Ceea ce s-a crezut a fi iniţial un atac ucrainean s-a dovedit a fi, de fapt, o greşeală a armatei ruse, potrivit presei de stat.
Deşi autorităţile ruse nu au oferit prea multe detalii, unii experţi speculează că ar fi vorba despre o bombă FAB-1500, care "a căzut" dintr-un avion care zbura spre Ucraina. În urma incidentului, trei oameni au fost răniţi, iar mai multe clădiri şi maşini au fost avariate. Unda de şoc a fost atât de puternică încât o mașină a fost aruncată pe acoperișul unui magazin, potrivit RIA Novosti. Camerele de supraveghere arată cum un proiectil loveşte o stradă, avariind stâlpii de iluminat, apoi după câteva secunde, timp în care maşinile continuă să circule în zonă, se produce o explozie.
Un avion rusesc Su-34 a lansat "de urgenţă" muniția peste orașul situat la 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit agențiilor de presă de stat RIA Novosti și TASS. Presa de stat din Rusia nu a spus ce fel de muniție a căzut asupra Belgorodului joi seară. "În jurul orei 22:15, ora Moscovei, pe 20 aprilie, un avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse efectua un zbor deasupra orașului Belgorod, când avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene", a transmis Ministerul Rus al Apărării, citat de TASS. "S-a întâmplat la intersecția uneia dintre străzile centrale, lăsând un crater de impact uriaș cu o rază de 20 de metri", a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov.
Presa de stat rusă a lăudat avioanele Su-34 în decembrie anul trecut, când a anunţat că un nou lot de bombardiere de primă linie a fost livrat forțelor ruse pentru a le folosi împotriva Ucrainei. La începutul lunii aprilie, ucrainenii au anunţat că forţele ruse utilizează zilnic aproximativ 20 de bombe aeriene cu planare (glide bomb, în engleză) pe întreaga linie a frontului, pentru a nu-şi trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană. Ruşii utilizează avioane Su-35 şi Su-34 pentru a lansa aceste bombe fără a fi nevoie să pătrundă în spaţiul în care sunt vulnerabile la rachetele apărării antiaeriene a Ucrainei.
Aceste bombe cu planare parcurg o traiectorie de câţiva kilometri din momentul în care sunt lansată\e de un avion. Astfel de bombe au o rază de acţiune mai mare întrucât dispun de aripi. Cu cât altitudinea de la care este lansată o astfel de bombă este mai mare, cu atât distanţa parcursă de aceasta este mai mare. Flota Su-34 a Rusiei a suferit pierderi semnificative de la începutul războiului din Ucraina. Site-ul de informații open source Oryx, cu sediul în Țările de Jos, spune că are dovezi foto şi video că ruşii au pierdut 19 avioane de acest tip.
- Rușii au bombardat accidental Belgorod, un oraș de la granița cu Ucraina. Cel puțin 2 persoane au fost rănite
- Un avion de luptă rusesc Su-25 s-a prăbușit în Belgorod, la graniţa cu Ucraina. Pilotul, care "a finalizat o...
- Explozie de muniție în Belgorod, la granița dintre Rusia și Ucraina. Trei morţi şi 16 răniţi, după ce un...
Incidentul de la Belgorod este "ciudat"
Peter Layton, fost ofițer al Forțelor Aeriene Australiane, a spus la CNN că incidentul de la Belgorod este "ciudat" din mai multe motive. În caz de urgenţă un pilot poate arunca bombele pe care le cară atunci când aeronava pierde din altitudine sau, în cazul unui Su-34, când pierde unul dintre cele două motoare.
În primul rând, în acest caz, muniția a explodat. În caz de urgență, muniția putea fi eliberată într-un mod "sigur", astfel încât să nu detoneze, cu excepția situaşiei în care "încărcătura explozivă a bombei este foarte sensibilă la șoc". În al doilea rând, în caz de urgenţă un pilot ar arunca bomba în zone nepopulate. "Locul unde a lovit bomba, centrul orașului, nu în mediul rural, sugerează acuratețe", a spus Layton. În al treilea rând, dacă există o problemă cu avionul, acesta ar arunca toate munițiile, nu doar una. "Poate că doar una a explodat", a spus Layton.
Regiunea Belgorod a fost scena mai multor explozii și bombardamente de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. La începutul acestei săptămâni, un sat din regiune a fost lovit de forțele Kievului, a susținut Gladkov. Presa locală a relatat că două drone au aruncat mici bombe asupra unor centrale electrice. Ucraina nu a confirmat implicarea în acel incident.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰