Antena Meniu Search
x

Monştrii au ieşit la plimbare pe străzile unui sat din Bavaria

Spiritele rele, ţinute la distanţă În fiecare iarnă, străzile unui sat din Bavaria sunt străbătute de un alai de monştri, la prima vedere înspăimântători.

Vezi și

Spiritele rele, ţinute la distanţă În fiecare iarnă, străzile unui sat din Bavaria sunt străbătute de un alai de monştri, la prima vedere înspăimântători.

În preajma solstiţiului de iarnă, tinerii din satul de lângă Munchen scot din dulapuri măşti fioroase de lemn şi costume primitive şi se prefac în aşa-numiţii Perchten. Precedate de un grup de toboşari, ciudatele fiinţe colindă satul şi se opresc din loc în loc pentru focuri de tabără şi dansuri săltăreţe.

Cu toată înfăţişarea lor sălbatică, Perchten nu-i sperie pe copiii din sat. Pentru că sunt, de fapt, duhuri binefăcătoare. Procesiunile şi dansurile au loc în cele mai scurte zile ale anului, pentru a ajuta lumina să biruie întunericul.

Sătenii nu mai ştiu cât de vechi este ritualul şi nici istoricii sau folcloriştii nu le pot da prea multe lămuriri. Unii spun că Perchten erau, la origine, însoţitorii unei zeiţe celte pe nume Perchta. Pentru alţii, numele le-ar veni de la un cuvânt din germana străveche, care însemna "strălucitor". Sigur este doar că tradiţia datează dinaintea erei creştine.

Obiceiul se păstrează, sub diferite forme, şi în alte sate de munte din sudul Germaniei sau Austria. Astăzi, nimeni nu mai crede, probabil, că Perchten aduc vreme însorită şi recolte bogate. Dar ei atrag cu siguranţă turişti şi contribuie, astfel, pe altă cale, la bunăstarea satului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Monştrii au ieşit la plimbare pe străzile unui sat din Bavaria